BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Niet langer verplicht gaan stemmen bij lokale verkiezingen, burgemeester directer verkozen

De Vlaamse regering schaft de opkomstplicht voor de lokale verkiezingen af. De regering heeft daarvoor een voorontwerp van decreet goedgekeurd op voorstel van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). Daarnaast verdwijnt de invloed van de lijststem, wordt de burgemeester op een meer rechtstreekse manier verkozen en maakt de regering komaf met het ronselen van volmachten. “De meest verregaande verandering in decennia in de werking van onze lokale democratie”, aldus Somers.

216 reacties

  • Yves Van herrewegen

    4 jaar geleden
    Uiteindelijk, als iedereen die niet meer ging stemmen wegens gedegouteerd door voorafspraken of cordons plots wél zou gaan, krijgen hun stemmen plots wél veel meer waarde toch?
  • Hilde Peeters

    4 jaar geleden
    Stemmen niet verplicht Als je niet gaat moet je daarna ook niet zeuren over de uitslag.
  • Guido Volkaerts

    4 jaar geleden
    Eindelijk, het heeft toch geen zin om te gaan stemmen in onze "democratie"... Er is toch geen kat die rekening houd met de verkiezingsuitslag...
  • Koenraad de Roeck

    4 jaar geleden
    schaf de stemplicht voor alles af
  • phil smedts

    4 jaar geleden
    De artsen zullen een pak werk erbij krijgen met het uitschrijven van medische attesten, net voor de verkiezingen, want gewoonlijk gaan de partijen massaal volmachten ronselen in rusthuizen, bij mensen die niet zo mobiel zijn. CD&V was daar vroeger kampioen in, hopelijk onthouden de mensen wat CD&V hen aangedaan heeft in de rusthuizen.