Direct naar artikelinhoud
FC De Kampioenen

VRT haalt aflevering van FC De Kampioenen offline wegens racisme: ‘Past niet meer bij de tijdsgeest’

Beeld uit de FC De Kampioenen-aflevering 'Kamer te huur’Beeld DM

De VRT heeft besloten een aflevering van FC De Kampioenen niet meer uit te zenden en offline te halen. In de aflevering ‘Kamer te huur’, ondertussen 18 jaar oud, zitten een hele resem racistische grappen over een zwart personage.

De centrale gast in de aflevering is Dieudonné, een migrant uit Kameroen die werkt voor worstenfabrikant Balthazar Boma. Hij huurt een kamer bij cafébazin Pascale, en doorheen de aflevering worden neerbuigende grappen gemaakt over zijn huidskleur.

“Ah, jullie eten ook met een mes,” stelt cafébazin Pascale onder meer vast. “En jij kent confituur?” Ook stelt ze de vraag: “Ben je nu minder bruin dan toen je in Afrika was?” en danst ze in Afrikaanse kledij met bananen op het hoofd. Ook antiquair Fernand maakt opmerkingen: “Die neger is voor geen krulleke op zijn kop te vertrouwen.” Boma zegt: “Als je moet kiezen tussen mij en een negerke uit de brousse…” en beschuldigt Dieudonné van diefstal: “En nog liegen dat hij zwart ziet, mijn gedacht.”

Dieudonné maakt ook zelf grappen over zijn huidskleur in de aflevering: “Gij ziet, gij moogt niet te vlug iemand zwart maken hé”.

“De aflevering wordt niet meer uitgezonden en ook niet meer online gezet,” meldt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. “Ze past niet meer bij de tijdsgeest van vandaag. De grappen zijn ongepast.”  De bewuste aflevering is wel nog terug te vinden op Youtube.

Screenen

De VRT gaat oudere programma’s screenen, zegt Van Goethem. Dat gebeurt door de manager beroepsethiek samen met de leiding van Eén en diversiteitsmedewerkers. Het is niet de eerste keer dat iets niet meer door de beugel kan, volgens Van Goethem. 

Guy Van Sande

Ook dit weekend werd nog een aflevering van FC De Kampioenen “om inhoudelijke redenen” overgeslagen, dat schrijft Het Nieuwsblad. Het ging in dit geval om aflevering 152 De enquête waarin Guy Van Sande een gastrol had.

Toen Van Sande vorig jaar schuldig bleek aan het bezit, de verspreiding en de productie van kinderporno, beslisten zowel VTM als VRT om geen afleveringen waarin hij een rol speelde nog uit te zenden. Onder meer in de VTM-reeksen Aspe en Danni Lowinski werden er om die reden afleveringen geschrapt uit het uitzendprogramma. 

Het negende seizoen van Wittekerke wordt door VTM zelfs volledig geschrapt omdat Van Sande daarbij in 58 aflevering te zien is. “Zo moeten we niet middenin een seizoen stoppen”, klinkt het. Ook de politiereeks Zone Stad waarin hij de hoofdrol speelt, wordt integraal niet langer uitgezonden.