Direct naar artikelinhoud
Bloedplasma

‘Als de VS plasma enkel voor eigen gebruik voorbehouden, hebben veel landen een probleem’

De COVID-pandemie maakt dat plasma een nog schaarser goed werd.Beeld REUTERS

Ruim 350.000 Europeanen zijn op dit moment afhankelijk van medicijnen die gemaakt worden van plasma uit de Verenigde Staten. Dat komt omdat een groot deel van de Europese landen geen of weinig plasma inzamelen en dus afhankelijk zijn van Amerikaanse export. Een situatie die niet zonder risico is voor vele duizenden mensen, zo waarschuwt Rode Kruis-Vlaanderen.

en

Op dit moment is 35 procent van het plasma voor medicijnen in Europa - bestemd voor ongeveer 350.000 patiënten - afkomstig van Amerikaanse plasmadonoren die daarvoor betaald worden. “De Europese landen die vandaag amper of geen plasma inzamelen, bevinden zich in een heel zwakke positie”, zegt prof. dr. Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen. “Als de Verenigde Staten, die plasma als een strategisch product beschouwen, de kraan op een dag toedraaien en het ingezamelde plasma enkel voor binnenlands gebruik voorbehouden, betekent dat een probleem voor velen.”

De ongerustheid over de globale bevoorrading van plasma is niet nieuw, maar wordt op dit moment alleen maar groter. De COVID-pandemie maakt dat plasma een nog schaarser goed werd door de lockdownmaatregelen die maakten dat vele donoren hun weg niet meer vonden naar de donorcentra. Daarnaast wordt plasma allicht een nog meer gegeerd product omwille van de mogelijke herstellende werking bij coronapatiënten.

Ook in België loopt er een onderzoek dat gecoördineerd wordt door het UZ Leuven en waarvoor Rode Kruis-Vlaanderen de belangrijkste grondstof levert: plasma van genezen COVID-patiënten. “België investeert al jarenlang in zijn plasmaferesecapaciteit en is daardoor slechts beperkt afhankelijk van buitenlandse commerciële firma’s voor de aanlevering van plasma als grondstof voor de productie van levensreddende medicijnen”, aldus Vandekerckhove.