© mph

59 activisten opgepakt nadat ze zich vastketenden in slachthuis in Olen

In Olen zijn 59 actievoerders van de dierenrechtenorganisatie 269 Libération Animale maandag het vleesverwerkend bedrijf Vanlommel binnengedrongen, waarna ze zich op verschillende plaatsen in het bedrijf hebben vastgeketend. Dat zegt de lokale politie van de zone Neteland, die ter plaatse ging om de activisten los te knippen en op te pakken.

Een concreet motief voor de actie is niet bekend, maar de manifestanten hadden wel pamfletten bij waarop ze aandacht vroegen voor dierenleed in het algemeen. Het ging om een internationaal gezelschap van onder meer Belgen, Fransen, Italianen en Portugezen. Vermoedelijk konden ze gewoon het bedrijfsterrein oplopen toen de poort openstond voor vrachtwagens die af en aan reden. “Ze hebben dan wellicht gewacht tot ze via een geopende deur het gebouw konden betreden”, zegt Dirk Van Peer van de lokale politiezone Neteland. “Ze hebben zich dan verspreid en zichzelf vastgeketend.”

De lokale politie werd er bijgeroepen en vroeg bijstand van een ordehandhavingsteam van de politie Antwerpen, een team dat ervaring heeft met het losknippen van actievoerders die zichzelf hebben vastgeketend. “De actievoerders pleegden geen actief verzet, maar werkten ook niet mee”, stelt Van Peer. “Dat wil zeggen dat ze zich lieten hangen waardoor het afvoeren wat langer duurde. De actievoerders zijn afgevoerd naar de politiezones in de buurt.” Vermoedelijk zullen de meeste actievoerders na identificatie en verhoor weer mogen beschikken.

De slachtactiviteiten in het bedrijf lagen vanwege de actie tot zowat 15 uur stil.

 ©  mph

mph, blg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER