“Laatste kans voor PS-N-VA”, waarschuwt Bouchez

 ©  Photo News

Bron: BELGA

De opschorting van de opdracht van de zogenaamde Drie Koningen is de laatste kans voor PS en N-VA om na te gaan of ze samen kunnen onderhandelen over een federale regering. Dat heeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez maandag verklaard op de RTBF-radio.

Nu de Franstalige socialisten en de Vlaamsnationalisten bereid lijken met elkaar te gaan onderhandelen, hebben voorzitters Georges-Louis Bouchez (MR), Egbert Lachaert (Open Vld) en Joachim Coens (CD&V) hun poging om een Arizonacoalitie op de been te brengen met N-VA, sp.a en cdH, even on hold gezet.

“De PS en de N-VA moeten ons zeggen of ze samen kunnen werken. Hun antwoord moet definitief zijn. Ze moeten goed weten dat het vanuit onze hoek de laatste kans is voor PS-N-VA”, waarschuwt Bouchez. “Als ze niet in staat zijn overeen te komen, dan zullen we een regering vormen, hetzij zonder de ene, hetzij zonder de andere, hetzij zonder allebei. Maar het is welletjes geweest met het land te gijzelen.”

Mocht er een coalitie komen tussen PS en N-VA, dan zou die de liberale familie onder druk kunnen zetten. De PS gaf al vaker aan niet zomaar de vorige ‘Zweedse regering’ te willen depanneren. Met andere woorden: er was een rechtse partij te veel, met name Open Vld.

Lees ook. Drie koningen maken plaats voor PS en N-VA: “Willen weten of toenadering tussen Magnette en De Wever definitief is”

“Herfederaliseren”

Open Vld en MR hebben daarentegen al meer dan eens verkondigd dat ze samen in zee willen gaan. Bouchez herhaalt die boodschap maandag. “De liberale familie heeft een continuïteit op het vlak van ideeën en voorstellen, en we zullen samen in een regering stappen, of dat nu deze keer in een federale regering is, maar ook - en ik benadruk dat voor een volgende keer - ook in Brussel (waar Open Vld mee bestuurt en de MR niet, red.).”

MR en N-VA zitten sociaal-economisch vaak op dezelfde lijn, maar wat de instellingen betreft is dat een pak minder het geval. “We zijn een partij die wil herfederaliseren”, zegt Bouchez. “De crisis heeft aangetoond dat een slecht doordachte, wanordelijke regionalisering tot drama’s kan leiden. Dat hebben we in de rusthuizen gezien.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen