Bart De Wever en Paul Magnette bij hun ontvangst op het paleis door de koning.
Volledig scherm
Bart De Wever en Paul Magnette bij hun ontvangst op het paleis door de koning. © BELGA

De Wever: “Geen garantie op succes” - Magnette: “50 dagen tijd, anders nieuwe verkiezingen”

De ogen zijn weer gericht op een paars-gele regering. N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette hebben van de koning de opdracht gekregen om een regering te vormen “met een brede meerderheid in het parlement”. Een officiële titel kregen ze niet, maar het zou neerkomen op een soort preformateurschap. Magnette geeft het nog een 50-tal dagen, daarna zullen er volgens hem nieuwe verkiezingen georganiseerd moeten worden. “Er is geen garantie op succes, maar we moeten dit spoor verkennen", reageert De Wever. Zou het nu wel lukken? 

202 reacties

  • alfred cool

    4 jaar geleden
    Hola den echte koning en de twee neven koningen nu weer . De drie hebben afgehaakt nu hebben ze er weer twee nieuwe en dat gaat zomaar verder in dit " landdeke des Lachens " zonder de burgers weer eens te raadplegen. Ik vraag me af of al dat "gekoenkelfoes " wel volgens de grondwet van het Belgische volk verloopt . Hopelijk lukt het weer niet en worden ze daar allemaal door de bevolking bij nieuwe verkiezingen eens voor goed afgestraft !
  • Marc Baeyens

    4 jaar geleden
    Nema De Geest, toen waren het nog verkiezingsslogans, als reactie op de veto's van al wat extreem links is (Groen-Ecolo, PS, PVDA). Bij de formatie moet men zich daar overzetten en het gezond verstand laten spreken in het belang van het land. Dat heeft De Wever gedaan (het zal u ontgaan zijn LOL). Magnette is politieke spelletjes blijven spelen ; misschien ook nu nog bekijk zijn ultimatum van 50 dagen als achterpoortje om er uit te stappen.
  • Nema De Geest

    4 jaar geleden
    Marc Baeyens, NV-A wilde van dag 1 samenwerken met PS? Waar haalt u dat? Op 26 mei 2019, de dag van de verkiezingen zei de voorzitter van de NV-A dat hij 'een echt en reëel veto' had tegen PS? Al vergeten? Neen, de uitgestoken hand van De Wever is er nooit geweest. Enkele Holle praatjes zonder enige intentie verantwoordelijkheid op te nemen.
  • dirk maes

    4 jaar geleden
    ZO kunnen we nog jaren doorgaan. Aangezien het huidig systeem niet funkt. is het logisch, in het belang van het volk, dat er een nieuw verkiezingssysteem komt. De grootste partij van het land neemt er zoveel partijen bij tot er een meerderheid is.
  • Raphaël Defour

    4 jaar geleden
    Heb bijzonder weinig begrip voor het rondjes draaien om de verdict van de kiezer Noord Zuid te negeren. Hoe dan ook de oplossing ligt in de consensus hoe men morgen en overmorgen tafel en bed deelt. Ofwel raakt me er uit binnen 50 dagen zo niet verkiezingen. Denk dat het ontwarren van deze knoop van hogere prioriteit verdient dan het oprekken van een abortus tot over drie maand.