Koning Filip ontvangt Bart De Wever en Paul Magnette op het Paleis. ©  Photo News

Koning Filip ontvangt Bart De Wever en Paul Magnette op het Paleis. ©  BELGA

1 / 2
thumbnail: Koning Filip ontvangt Bart De Wever en Paul Magnette op het Paleis. 
thumbnail: Koning Filip ontvangt Bart De Wever en Paul Magnette op het Paleis. 

Koning vraagt Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) om regering te vormen “die steunt op een brede meerderheid”

De koning heeft Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) “met de opdracht belast om de nodige initiatieven te nemen met het oog op de vorming van een regering die steunt op een brede meerderheid in het parlement”. De twee partijvoorzitters hebben die opdracht aanvaard. Dat zegt het paleis in een persmededeling.

Bron: BELGA, eigen berichtgeving

Tussen N-VA en PS was het water heel diep sinds de laatste verkiezingen van mei 2018. Elke poging tot dialoog om samen te werken, strandde op tegengestelde standpunten.

Zelfs de corona-uitbraak in ons land kon de grootste partij van Vlaanderen en die van Wallonië niet verzoenen in maart. Sindsdien probeerden de voorzitters van CD&V, Open VLD en MR dan maar een alternatieve coalitie op de been te brengen, om ons land veilig uit de coronacrisis te loodsen.

Die pogingen strandden ook. SP.A had het moeilijk om zusterpartij PS te lossen, en met CD&V, Open VLD, MR en CDH in zee te gaan in een zogenaamde Arizona-coalitie.

De laatste dagen bleek de coronacrisis de twee grootste bestuurspartijen toch te nopen tot een samenwerking. Een regering met meerderheid aan beide kanten van de taalgrens is sowieso stabieler. De gesprekken tussen beide partijen werden heropgestart, en nu is er concreet resultaat geboekt.

Onderhoud op paleis

Bart De Wever en Paul Magnette werden maandagnamiddag onverwacht op het paleis uitgenodigd. Na een onderhoud met koning Filip reden zij zonder commentaar te geven weg. Even later bevestigde het paleis in een persmededeling dat de twee partijvoorzitters de opdracht kregen om een regering te vormen.

“De Koning heeft hen met de opdracht belast om de nodige initiatieven te nemen met het oog op de vorming van een regering die steunt op een brede meerderheid in het parlement”, schrijft het Paleis in de persmededeling. “Zij hebben deze opdracht aanvaard. Zij zullen regelmatig verslag uitbrengen aan de Koning en een eerste keer op 31 juli.”

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER