Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Wouter Beke in Vlaams Parlement: ‘We waren voorbereid op een virus, maar niet op dit virus’

Wouter Beke in het Vlaams Parlement.Beeld Photo News

‘We waren voorbereid op een virus, maar we waren niet voorbereid op dit virus.’ Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke vandaag gezegd in de coroncommissie van het Vlaams Parlement. De CD&V-minister verdedigde er zijn aanpak van de crisis en kondigde een pakket initiatieven aan om de woon-zorgcentra te wapenen voor de toekomst en een mogelijke tweede golf. 

en

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft de voorbije dagen en weken behoorlijk wat kritiek gekregen over de manier waarop het de coronacrisis heeft aangepakt, met name in de woon-zorgcentra. Hier en daar werd zijn ontslag gevraagd.

In de coronacommissie van het Vlaams Parlement heeft Beke zich omstandig verdedigd tegen de kritiek. Zo heeft men zich volgens hem aanvankelijk “collectief mispakt aan de snelheid en de aard van het virus”. “We waren voorbereid op een virus, maar we waren niet voorbereid op dit virus”, aldus Beke. Zo was er aanvankelijk niet alleen een tekort aan beschermingsmateriaal en tests, maar ook van ondersteuning vanuit de ziekenhuizen.

Lockdown

De CD&V-minister verdedigt het parcours dat hijzelf op Vlaams niveau heeft afgelegd. “We hadden geen andere keuze dan te doen wat we hebben gedaan”. De beslissing om de woon-zorgcentra vanaf 12 maart in lockdown te plaatsen was volgens Beke bijzonder moeilijk, maar was nodig omdat het een beslissing was “op leven en dood”. Beke benadrukt ook dat Vlaanderen de toestand in de woon-zorgcentra “sneller onder controle had dan andere regio’s”. “Dat zijn de feiten, maar het verandert natuurlijk niets aan het leed”, klonk het.

Volgens Beke doet Vlaanderen er ook alles aan om klaar te zijn voor een heropflakkering van het virus. Zo wordt het fel bekritiseerde systeem van de contactopsporing versneld en verbeterd, zoals ook Karine Moykens vanochtend al heeft aangegeven. Labo’s en ziekenhuizen zullen binnen het uur testresultaten moeten doorgeven. Nu duurt dat soms nog twee dagen. Sciensano gaat meerdere keren per dag informatie doorgeven aan de callcenters. Contact tracers zullen ook mogen vragen naar de ‘whereabouts’ van mensen. Maar het succes van het systeem staat of valt volgens Beke grotendeels met de wil van de burger om contacten door te geven.

Verder wordt er gewerkt aan mobiele teams die verbanden tussen besmettingen en clusters in kaart kunnen brengen en die een “fijnmazige” aanpak moeten mogelijk maken. Begin augustus moet er ook een ‘Vlaams dashboard’ beschikbaar zijn waardoor steden en gemeenten de informatie van Sciensano op een meer lokaal niveau kunnen controleren en detecteren.

Loonsverhoging

En specifiek wat de woon-zorgcentra zelf betreft, is er volgens Beke een reeks initiatieven genomen, niet alleen om de wzc’s voor te bereiden op een tweede golf maar ook op de periode na corona. Zo is er volgens Beke voldoende beschermingsmateriaal voorzien, is de teststrategie geactualiseerd en komt er een versterking van de zorginspectie. Voor het personeel in de woon-zorgcentra belooft Beke “een gelijkwaardige loonsverhoging” als de eerdere federaal voorziene verhoging voor het personeel van de ziekenhuizen.

Federaal is begin juli beslist het zorgpersoneel dat vanuit de federale overheid wordt betaald, een loonsverhoging van gemiddeld 6 procent te geven. Die maatregel gold niet voor het Vlaamse zorgpersoneel. De Vlaamse regering is daarover intussen wel gestart met sociaal overleg met de werknemers en werkgevers in de zorg. Beke engageert zich nu voor een “gelijkwaardige loonsverhoging” voor het personeel van de woon-zorgcentra.

Lees ook

Dag des oordeels voor Wouter Beke: ‘Hem langer laten zitten, is gewoon gevaarlijk’

Tijdens de vragenronde nam de CD&V-fractie Beke vervolgens in bescherming, en ook coalitiepartners Open Vld en N-VA willen vooral dat Beke op post blijft en lessen trekt uit de afgelopen maanden. Oppositiepartijen sp.a, Groen, PVDA en Vlaams Belang gaven Beke echter de volle laag.

“Niemand is ervan overtuigd dat u de crisis ‘hands-on’ heeft aangepakt. U blijft compleet achter de feiten aan lopen”, zei sp.a’er Hannes Anaf. Hij ziet twee rode draden in de aanpak van Beke. “De eerste is dat u altijd en overal een ‘beke’ te laat kwam. De tweede is dat blijkbaar niets uw schuld is”, aldus Anaf.

“U was de situatie niet meester en u bent de situatie nog altijd niet meester”, zo vulde PVDA-fractieleider Jos D’Haese aan. “U komt te laat en creëert dan achteraf een alternatief universum waarin alles wél goed loopt. Maar de realiteit is dat de tweede golf begonnen is en dat we er niet klaar voor zijn”, aldus D’Haese.

Groen-fractieleider Björn Rzsoka vond het dan weer ongepast dat Beke zich op de borst klopt met het feit dat Vlaanderen het tijdens de crisis beter zou gedaan hebben dan Brussel en Wallonië. “We hebben geen behoefte aan een wedstrid van hoe de gewesten zijn omgegaan met de crisis. Wat we willen weten is wat de kapiteins hebben gedaan op het moment van de storm”, aldus Rzoska. Volgens hem is het palmares van de Vlaamse kapitein een stuk minder rooskleurig dan Beke zelf wil doen geloven. “Conclusie: de kapitein stond wel op het schip, maar heeft te weinig genavigeerd.”

Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens ging een stapje verder. “U heeft de situatie onderschat en herhaaldelijk te laat en te traag gereageerd. Dat heeft mensenlevens gekost”, zo zei Janssens onomwonden.