Direct naar artikelinhoud
PolitiekFederale formatie

De Wever en Magnette krijgen preformatieopdracht van koning: PS-voorzitter geeft het een 50-tal dagen

Bart De Wever en Paul Magnette werden vanmiddag op het paleis ontvangen door koning Filip.Beeld Photo News

N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette gaan samen op zoek naar een federale regering. Ze hebben de opdracht van koning Filip aanvaard om ‘de nodige initiatieven te nemen’ met het oog op de vorming van een regering met een brede meerderheid in het parlement. Dat meldt het Paleis na afloop van de audiëntie met beide partijvoorzitters.

en

De Wever en Magnette zijn om 16.30 uur ontvangen op het paleis en hun gesprek met de koning duurde een halfuur. Op 31 juli zullen de twee een eerste verslag uitbrengen bij de vorst. 

Aan de audiëntie ging telefonisch overleg vooraf van de koning met de partijvoorzitters die na de verkiezingen bij de politieke discussies betrokken waren. De koning handelt dus bij consensus. Doordat hij nu opnieuw een rol opneemt in de formatie, krijgt die weer een meer officieel en dwingender karakter. 

In een videoboodschap op Twitter stelt Paul Magnette dat er nog een vijftigtal dagen tijd is om een federale regering te vormen. Indien dat niet lukt, is het tijd voor nieuwe verkiezingen. Hij verwijst daarmee naar de eerdere aankondiging van premier Sophie Wilmès (MR) dat ze halfweg september opnieuw naar het parlement zou trekken om het vertrouwen te vragen. 

In zijn boodschap spreekt Magnette overigens met geen woord over Bart De Wever. Een samenwerking met N-VA is voor zijn achterban immers zeer moeilijk te verteren - meteen de reden waarom hij voor zo’n expliciete communicatie kiest.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook Bart De Wever postte een videoboodschap om uit te leggen waarom hij de opdracht van koning Filip heeft aanvaard om samen met Magnette te proberen een regering te vormen. “Er is geen enkele garantie op succes, maar ik denk dat we dat spoor moeten verkennen, dat we die verantwoordelijkheid moeten opnemen.”

De Wever wijst onder andere op de bijzonder moeilijke context. Er is een gezondheidscrisis die gevolgd zal worden door een “economische donderslag”, die “ons zeker in Vlaanderen heel veel zal kosten”. Bovendien wijst De Wever op het gebrek aan een krachtig federaal bestuur. “We zwalpen op een stuurloos schip. De problemen moeten nu aangepakt worden.” 

Grijze zone

De afgelopen maand waren de ‘drie koningen’ aan zet, de partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez (MR), Egbert Lachaert (Open Vld) en Joachim Coens (CD&V). Zij, en voordien het rode duo Paul Magnette en Conner Rosseau, hadden zichzelf een rol in de regeringsvorming aangemeten. 

De koning opereert in een grijze zone. In de strikte zin kan hij geen (pre)formateur aanduiden, aangezien de minderheidsregering van Sophie Wilmès (MR) nog steeds het vertrouwen geniet in het parlement. Alleen: die regering veklaarde zich enkel bevoegd voor alles wat met het coronavirus te maken heeft en legde zichzelf op om maar tot 17 september aan te blijven.

‘Drie koningen’

Magnette opende vorige week de deur opnieuw om te gaan onderhandelen met de N-VA. Dat betekende de facto de doodsteek voor de ‘Arizona-poging’ van de ‘drie koningen’. Terwijl Coens, Lachaert en Bouchez nog werkten aan een gemeenschappelijke basistekst, waren er al discrete contacten tussen Vlaams-nationalisten en socialisten. Afgelopen weekend gaven de drie koningen het initiatief over aan de twee grootste partijen aan beide zijden van de taalgrens.