Minister Zuhal Demir krijgt groenten mee naar huis ©  ldn

Nieuwe wasserij bij veiling BelOrta gaat jaarlijks 65 miljoen groene klapkisten proper maken

Katelijne -

In de veiling BelOrta in Sint-Katelijne-Waver is maandagnamiddag een nieuwe kistenwasserij geopend voor herbruikbare kisten. Dat gebeurde in aanwezigheid van minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA). De nieuwbouw kadert in de omschakeling van starre blauwe kisten naar groene dichtklapkisten voor groenten en fruit. Het gaat om een investering van 13 miljoen euro.

Leo De Nijn

De nieuwe 7.000 vierkante meter grote wasserij is in de gebouwen van BelOrta aan de Mechelsesteenweg in Katelijne gevestigd. EPS, dat staat voor Euro Pool System, is de grootste logistieke dienstverlener van verpakkingen en investeert in de nieuwe wasserij 13 miljoen euro.

(lees verder onder video)

© Leo De Nijn

De corona-pandemie heeft voor de omschakeling naar de klapkisten een vertraging van zeker een half jaar veroorzaakt. Maar de nieuwe wasserij is nu aan het proefdraaien en de volledige omschakeling naar de groene klapkisten zou in het voorjaar van 2021 moeten afgerond zijn.

 ©  Leo De Nijn

65 miljoen kisten

“De nieuwe wasserij heeft een capaciteit van 12.000 klapkisten per uur en is in staat om alle type klapkisten volledig automatisch te wassen. Na het wassen sorteert de installatie de kisten zodat ze per type op de pallets geplaatst kunnen worden. Zo ontstaan er opnieuw homogene pallets per type kist. Na toevoeging van de wasinstallatie voor de tomatenkisten (de tomaat blijft hét topproduct van BelOrta, red.) zullen er in de nieuwe kistenwasserij jaarlijks ongeveer 65 miljoen kisten gewassen worden”, zegt Jo Lambrechts van BelOrta.

Jo Lambrechts met de groen klapkist ©  LDN

Ook nieuwe technologieën worden in de nieuwbouw wasserij mee geïntroduceerd. “Om het ongesorteerd inleveren van de klapkisten mogelijk te maken, worden er portalen met cameradetectie geïnstalleerd. Deze camera’s gaan zelfs het aantal kisten, per type, op een pallet tellen. Dit is toptechnologie. De kisten worden gewassen met herbruikbaar regenwater. Dit zorgt voor een jaarlijkse waterbesparing van ongeveer 50 miljoen liter”, zegt de minister.

Volgens BelOrta staan de klapkisten ook borg voor een jaarlijkse uitstootreductie van meer dan 1.000 ton CO2. “Dat betekent dat één vrachtwagen klapkisten liefst 5,4 vrachtwagens de starre kisten gaan vervangen. Dus veel minder vrachtwagens op onze wegen. De kisten gaan in de nieuwe wasserij ook gewassen worden op 45 graden in plaats van 60 graden en dat levert jaarlijkse een uitstootreductie van 8.000 ton CO2 op”, zegt Lambrechts. Dit is volgens de minister de weg die we moeten bewandelen als we onze milieunormen willen halen.

Zuhal Demir ©  LDN

 ©  LDN