Aantal besmettingen loopt verder op, vooral ‘via familiefeesten en vieringen’

 ©  Photo News

thumbnail:  
thumbnail:

Het gemiddelde aantal besmettingen bedroeg in de week tot 17 juli 175,1 per dag. Dat is een stijging van 79 procent met een week eerder. Het gaat om de veertiende stijging op rij.

loa

Dat blijkt uit de cijfers die het wetenschappelijke instituut Sciensano dinsdag heeft gerapporteerd. Gisteren bedroeg de stijging nog 65,7 procent. De toename doet zich voor in alle provincies, behalve Waals-Brabant. Volgens Sciensano gebeuren de besmettingen vooral tijdens ‘bijeenkomsten zoals familiefeesten en vieringen’ en worden de nieuwe gevallen vooral waargenomen in de actieve bevolking (20 tot 59 jaar).

Het aantal doden is ook gestegen. In de week tot 17 juli werden gemiddeld 2,9 overlijdens per dag gerapporteerd, wat neerkomt op een stijging van 82 procent met een week eerder.

In de week van 14 juli tot gisteren 20 juli werden gemiddeld 13,9 nieuwe ziekenhuisopnames per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 49 procent in vergelijking met de week ervoor. Momenteel liggen 180 coronapatiënten op een gewone afdeling en zijn 36 patiënten op de afdeling intensieve zorgen beland. Dat is een stijging van respectievelijk 30 en 57 procent in vergelijking met de week eerder.

Voor het aantal besmettingen en doden worden de gegevens van de laatste drie dagen niet meegeteld, omdat die in de praktijk vaak nog niet volledig zijn. Maar daardoor hinken de gemiddelden wat achterop. Naar alle verwachtingen stijgt het aantal besmettingen ook de volgende dagen en valt hetzelfde te vrezen voor het aantal overlijdens.

Het reproductiegetal is gestegen naar 1,3. Dat wil zeggen dat tien besmette personen gemiddeld dertien andere personen besmetten en dat de epidemie groeit.