Opnieuw stijging van aantal besmettingen, ook meer ziekenhuisopnames en overlijdens

 ©  Photo News

Bron: BELGA

Het zevendaagse gemiddelde van de besmettingen met het coronavirus is opnieuw fors gestegen. Dat blijkt dinsdagochtend uit de recentste gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano. Voor het eerst sinds lang neemt ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames en doden als gevolg van COVID-19 toe.

In de zeven dagen vanaf 11 tot en met 17 juli waren er gemiddeld 175,1 besmettingen per dag. Dat is 79 procent meer dan in de week voordien (97,7). De toename doet zich voor in alle provincies, behalve Waals-Brabant. Volgens Sciensano gebeuren de besmettingen vooral tijdens “bijeenkomsten zoals familiefeesten en vieringen” en worden de nieuwe gevallen vooral waargenomen in de actieve bevolking (20 tot 59 jaar).

De voorbije dagen lag het reproductiegetal - de mate waarin zieke personen anderen besmetten - steeds rond de 1. Dat wil zeggen dat wie het coronavirus oploopt, gemiddeld één andere persoon met het virus besmet. In het rapport van vandaag/dinsdag meldt Sciensano al een reproductiegetal van ruim 1,3. Het gaat daarbij om een schatting met een betrouwbaarheidsinterval tussen 1,08 en 1,6.

Opnieuw meer overlijdens en ziekenhuisopnames

Voor het eerst sinds lang meldt het gezondheidsinstituut ook meer overlijdens en ziekenhuisopnames. In de periode vanaf 11 tot en met 17 juli bezweken gemiddeld 2,9 mensen per dag aan COVID-19, tegenover gemiddeld 1,6 in de zeven dagen daarvoor (+82 procent). Het aantal ziekenhuisopnames nam vanaf 14 tot en met 20 juli dan weer toe tot dagelijks gemiddeld 13,9, terwijl het in de week voordien om 9,3 ging (+49 procent). In de ziekenhuizen liggen momenteel 138 coronapatiënten, van wie 23 op intensieve zorgen.

Wat de totale balans betreft, komt de teller van het aantal bevestigde coronagevallen sinds het begin van de pandemie nu op 64.094 te staan. Dat zijn er 201 meer dan Sciensano er gisteren/maandag meldde. Het totale dodental klimt tot 9.805, en het totaal aantal ziekenhuisopnames sinds 15 maart tot 17.996 mensen.

In de zeven dagen vanaf 11 tot en met 17 juli waren er gemiddeld 175,1 besmettingen per dag. Dat is 79 procent meer dan in de week voordien. De teller van het totale aantal bevestigde coronagevallen sinds het begin van de pandemie staat nu op 64.094. Dat zijn er 201 meer dan Sciensano er gisteren/maandag meldde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen