Op wereldreis in je keuken - Maak hier samen met tv-kok Loïc Spaanse paella
Een Spaanse furie in je bord. Voor mij is paella de perfecte representatie van Spaans perfectionisme. De rijst moet subliem gekookt zijn, de kruiding moet subtiel maar krachtig zijn en de toppings mogen zeker niet te gaar zijn. Shout-out naar chef Quique Dacosta voor de prachtigste paella’s van Spanje.
Het coronavirus maakt heel wat reisbestemmingen onbereikbaar deze zomer, gelukkig hoef je niet eens je kot uit om een wereldreis te maken. HLN vroeg de lezers wat de lekkerste bestemmingen ter wereld zijn en 25 dagen lang haalt TV-kok Loïc inspiratie uit die topbestemmingen door culinaire recepten te delen. In Het Laatste Nieuws verklapt hij je bovendien elk weekend hoe sommige iconische gerechten écht horen te smaken.
Met deze HLN Zomer Challenges prikkel je vanaf zaterdag 18 juli niet enkel je zintuigen maar verleg je ook letterlijk je grenzen, in de keuken wel te verstaan. Vandaag trekken we naar Spanje.
INGREDIËNTEN
240 gr paellarijst (Senia of Bomba variëteit)
300 gr sepia
300 gr scampi met pantsers
1 rode poon
300 gr mosselen
200 gr tomatenpulp
1 wortel
1 selderstengel
1 ui
1 teen knoflook
1 glas witte wijn
5 kerstomaten
tijm
1 blad laurier
paprikapoeder
venkelzaak
zwarte peperbolletjes
saffraan
olijfolie
peper en zout
RECEPT
1. Fileer de rode poon, pel de scampi’s (darmkanaal verwijderen) en scheid het vlees van de graten en pantsers.
2. Bak in een grote kookpot de scampipantsers aan in een beetje olijfolie tot ze stevig aangekleurd zijn. Voeg dan een grofgesneden wortel, selder, ui en look toe. Stoof even mee aan.
3. Spoel de graat en de kop van de rode poon onder koud stromend water. Voeg de gespoelde graat toe aan de kookpot, bak even mee en blus dan met witte wijn. Voeg er een vijftal kerstomaten bij, een takje tijm, 1 blad laurier, 1 elk paprikapoeder, 1 el venkelzaad, een tiental peperbolletjes, anderhalve liter water en breng aan de kook. Laat daarna 20 minuten sudderen op een zacht vuur. Schuim geregeld af. Zeef daarna tot visbouillon.
4. Snijd de sepia en enkele scampi’s in dobbelstenen. Verwarm ondertussen een scheut olijfolie in een paellapan op een middelhoog vuur.
5. Stoof de vis tot alles licht gekleurd is. Kruid met 1 kl paprikapoeder en voeg dan drie el tomatenpulp toe. Bak even en voeg dan 240 gr rijst toe. Zorg ervoor dat de rijst meebakt en elke rijstkorrel omwenteld is met een dun laagje olie en saus.
6. Voeg een drietal saffraandraadjes toe en zet onder met de 1,1 liter zelfgemaakte visbouillon. Breng aan de kook en gaar gedurende 10 minuten op een middelmatig vuur met de mosselen erbovenop.
7. Bak in een antikleefpan op een hoog vuur de rode poon en scampi’s kort in olijfolie.
8. Gaar de paella verder gedurende 8 minuten op het zachts mogelijke vuur. Laat de paella daarna nog twee minuten rusten en werk af met de gebakken scampi en rode poon.
Herbekijk hier het volledige recept
Deel 1:
Deel 2:
Deel 3:
Deel 4:
Klaar voor een nieuwe wereldreis in je keuken? Morgen neemt Loïc je mee naar Griekenland. Ontdek hier alle bestemmingen. Smakelijk!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?
-
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
De meeste kinderen zijn niet bepaald dol op spruitjes vanwege hun uitgesproken, bittere smaak, die we, eenmaal volwassen, juist leren appreciëren. De groene koolsoort is immers vernoemd naar de hoofdstad van ons land. Toch lijkt het erop dat de nieuwe lading volwassenen en volwassenen in spe de groente liever links laat liggen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. -
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
Wil je jouw kostbare tijd liever met je gasten doorbrengen? Maar wil je wel pareltjes van borden serveren die de smaakpapillen prikkelen? Het lijkt quasi onmogelijk, maar foodies Silke Van Engeland en Virginie Schoelinck vonden de hack: ze pimpen kant-en-klare gerechten zodat het lijkt alsof je lang in de weer bent geweest. Hun boek ‘Onweerstaanbaar kant-en-klaar’ is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: met deze macaronsoezenkrans, carpaccio op oosterse wijze en aspergesoep met garnaalballetjes scoor je ongetwijfeld. -
-
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
Tussen alle kroketjes, stoofpotjes, glazen cava en smeuïge desserts door, smaakt een lichte, gezonde maaltijd des te meer. Met dit recept heb je bovendien weinig werk: kruid en rooster de zalm, en maak er een frisse pompelmoessalsa bij, boordevol vitamine C. -
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
Heerlijke kost voor de krokusvakantie: 3 gerechten waar het hele gezin van smult
-
Gezonde ‘Green Goddess Salade’ verovert TikTok: dit is het recept
Vegan, voedzaam en verrukkelijk: de green goddess-salade van foodbloger Baked by Melissa verovert de wereld. Op TikTok heeft de hashtag #greengoddesssalad al bijna 28 miljoen views. Dat je het groene gerecht in één-twee-drie op tafel tovert, verklaart ongetwijfeld gedeeltelijk het succes. Wil je zelf ook eens proeven? Wij delen het recept. -
PREMIUM
Voor NINA bedacht foodie Sonja Peeters het perfecte kerstmenu: makkelijk, kindvriendelijk én het ziet er goed uit
-
PREMIUM
Feestmaal on a budget? Topchefs Sergio Herman, Yotam Ottolenghi en Seppe Nobels delen 6 betaalbare toprecepten