Direct naar artikelinhoud
Maatregelen coronavirus

Biostatisticus Geert Molenberghs: ‘Lokale lockdowns kunnen er snel van komen’

Biostatisticus Geert Molenberghs.Beeld rv

Volgens professor in de biostatistiek, Geert Molenberghs, bestaat de kans dat er snel lokale lockdowns worden ingeroepen. Dat meldt hij op radiozender MNM nadat het aantal coronabesmettingen in ons land opnieuw is gestegen.

Het aantal mensen dat het coronavirus opliep, is opnieuw toegenomen. Vandaag maakte Sciensano bekend dat er de voorbije week gemiddeld 175 gevallen per dag geregistreerd werden, dat is een stijging met 79 procent. Doordat de cijfers blijven stijgen, is het volgens biostatisticus Geert Molenberghs aan te raden dat er weldra regio’s opnieuw in lockdown gaan. Indien dat niet gebeurt, stevenen we volgens hem af op een tweede meer ingrijpende totale lockdown.

De professor aan de Universiteit Hasselt en de KU Leuven kijkt voor die minder ingrijpende lokale lockdowns vooral in de richting van provincie Antwerpen. Maar ook in bijvoorbeeld Houthalen-Helchteren, Beringen of Brussel ziet hij zorgwekkende cijfers die tot een lokale lockdown kunnen leiden.

Lokale lockdown

Er wordt al langer gesproken over het invoeren van lokale lockdowns bij stijgende cijfers, maar tot nu toe zijn die er nog niet gekomen. In het buitenland lijken zulke ‘hyperlokale lockdowns’ wel te werken. Zo werd er in het Spaanse Catalonië een lockdown afgeroepen en in de Portugese hoofdstad Lissabon werden sommige wijken afgesloten.

Volgens Molenberghs is het belangrijk dat ook in België bepaalde regio’s of buurten tijdelijk op slot gaan. Hoe dat precies moet verlopen, is volgens hem aan de politici om te bepalen. Het belangrijkste is dat het contact tussen de mensen tijdelijk beperkt wordt om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, aldus de biostatisticus.