Direct naar artikelinhoud
ColumnOpvoeding gevraagd

Steeds een nieuwe sport, steeds maar heel even leuk. Wat doe je daaraan?

Steeds een nieuwe sport, steeds maar heel even leuk. Wat doe je daaraan?
Beeld ID/Jonas Roosens

Leuk, een nieuwe sport. Maar na een paar maanden is de lol er wel vanaf voor een meisje van tien. Hoe blijft ze gemotiveerd en trouw aan een sport? 

Het sportseizoen kwam dit jaar vroegtijdig tot een einde. “Onze dochter vond het wel prima, want ze had helemaal geen zin in de laatste maanden hockeycompetitie”, vertelt een vader. 

“Ze heeft in de loop van de tijd al heel wat uitgeprobeerd. Atletiek, dansen, tennis en hockey zijn de revue al gepasseerd. We vinden het vervelend, ook al omdat we bijvoorbeeld net nieuwe tennisschoenen hebben gekocht en ze tennis vervolgens opeens saai vindt. Hoe zorgen we ervoor dat ze de juiste sport kiest? Of moeten we niet zeuren en heeft ze tijd nodig om te weten te komen wat ze echt graag doet?”

“Het is allereerst belangrijk om te weten welke motivatie je kind had om voor een bepaalde sport te kiezen”, zegt gezinscoach Marinka van den Bosch. “Wilde ze tennissen omdat een vriendinnetje dat ging doen, omdat papa en mama vroeger altijd hebben getennist, of omdat ze de finale van Wimbledon heeft gezien?” Welke motivatie een kind heeft, bepaalt immers mee de kans op succes. “Waarbij geldt dat de sport waar een kind echt zelf voor kiest, meer kans heeft een blijvertje te zijn.”

Neemt niet weg dat kinderen soms enthousiast voor een sport of andere hobby kiezen en binnen de kortste keren toch thuiskomen met de mededeling: ik heb geen zin meer, het is gewoon saai.

“De primaire reactie van ouders is vaak: ‘Denk maar niet dat je elke twee weken iets nieuws kunt gaan doen’”, zegt opvoedkundige Ingeborg Dijkstra. Zij vindt dat ouders op zo’n moment meer door moeten vragen, want iets saai vinden is zelden de echte reden. “Zo komt een kind er misschien achter dat ze helemaal niet goed is in balsporten, ze voelt zich wellicht onzeker of onhandig tegenover teamgenootjes. Of ze vindt de trainer niet leuk, of het vriendinnetje stopt ook met die sport.”

Vooraf een gesprek hebben over de reële verwachtingen van een sport is aan te raden. Dijkstra: “Kinderen overzien vaak niet wat een sport van hen vraagt en wat het precies inhoudt. Als je gaat voetballen, speel je geen wedstrijden in overvolle stadions. Je doet conditietraining, baloefeningen en je speelt in alle vroegte een wedstrijd, en soms nog in de regen ook.”

Als een kind voor een sport kiest, moeten vaak spullen worden aangeschaft, maar dat kan je zo duur of goedkoop maken als je wilt. “Als je kind nogal wisselvallig is, kun je voor het eerste jaar misschien wat lenen of tweedehands kopen”, zegt Van den Bosch.

Een goede motivatie, reële verwachtingen van de sport, genoeg zelfvertrouwen én vooral plezier spelen een rol bij het volhouden van een sport. Dijkstra: “Maar daarnaast is het een van je taken als opvoeder om je kind doorzettingsvermogen bij te brengen. Iets volhouden wat je misschien niet zo leuk vindt, hoort daar ook bij. Je kunt afspreken dat je kind het seizoen op zijn minst afmaakt.”