Patrice Lumumba werd in 1960 gevangengenomen. Rechts: de verhulde kies die in 2016  bij Godelieve Soete werd gefotografeerd.
Volledig scherm
Patrice Lumumba werd in 1960 gevangengenomen. Rechts: de verhulde kies die in 2016 bij Godelieve Soete werd gefotografeerd. © AFP, Jelle Vermeersch

Dochter Lumumba vraagt "relikwieën" van vader terug in brief aan koning Filip

De dochter van de vermoorde Congolese premier Patrice Lumumba vraagt in een brief aan koning Filip de terugkeer van de "relikwieën" van haar vader naar Congo. Lumumba, de eerste premier en voorvechter van de Congolese onafhankelijkheid, blijft bijna 60 jaar na zijn dood een "held zonder graf", klinkt het.

3 reacties

  • oswald billiet

    4 jaar geleden
    Ik denk dat we niet fier moeten gaan over die rampzalige periode in 1960. We hebben het toenmalige Belgisch Congo hals over kop verlaten, eigenlijk gevlucht, eigenlijk in de steek gelaten. Het land was administratief goed beheerd. het wegennet was in orde. We hadden met wat meer durf, verfijndere diplomatie en politieke moed heel wat meer kunnen bereiken.
  • Christine Laevers

    4 jaar geleden
    Als Patrice Lumumba nu had geleefd, zou men hem gerespecteerd hebben. Maar het was een koude oorlog toen en zo gemakkelijk om iedereen die het beste wilde het etiket van communist te geven. In stukken zagen ... dat zegt genoeg.
  • Chris Van den Eede

    4 jaar geleden
    Patrice Lumumba, een waardig leider en veel respect. Hij had een kans moeten krijgen.