Donald Trump
Volledig scherm
Donald Trump © AFP

Trump wil dat illegale immigranten niet meegeteld worden bij volkstelling voor het bepalen van de vertegenwoordiging in het Congres

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opdracht gegeven bij de komende volkstelling illegale immigranten niet mee te tellen voor het bepalen van de vertegenwoordiging in het Congres. De ongekende stap gaat in tegen het al lang geaccepteerde grondwettelijke mandaat om elke tien jaar elke persoon in het land te tellen, als basis voor het bepalen van de vertegenwoordiging in de 435 zetels van het Huis van Afgevaardigden.

10 reacties

  • ivan de ridder

    4 jaar geleden
    Een president kan niet zomaar de grondwet omzeilen ... dit besluit van Trump gaat gegarandeerd aangeklaagd en verworpen worden.
  • heinz wolf

    4 jaar geleden
    Ook hier schiet hij op de Democrats in Californië om zo 2-3 zetels van hen af te snoepen. Beter dat doen wat hij gisteren beweerde: "IK alleen kan deze pandemie doen verdwijnen". Waarop wacht hij dan nog reeds sinds maanden?
  • Jan Ooms

    4 jaar geleden
    Wat Trump hierbij vergeet te melden is dat deze personen zonder papieren wel belastingen moeten betalen.
  • lars vandenberge

    4 jaar geleden
    Het lijkt mij normaal dat een staat met een grotere populatie meer vertegenwoordigt mag worden dan een staat met een heel lage populatie. Het is niet zo dat de illegalen mogen stemmen (anders werd geen enkele republikein nog president) Trump wil natuurlijk dat zijn kiespubliek in de meer achterlijke dunbevolkte gebieden nog meer doorwegen in de tellingen. Je moet ook niet vergeten dat de illegalen wel degelijk belastingen betalen en dat de Amerikaanse economie voor een groot deel op hen steunt
  • lars vandenberge

    4 jaar geleden
    Als het van Trump afhangt mag enkel de elite stemmen. De zelfkant van de maatschappij die het het moeilijkste hebben in het liberale kapitalistische systeem mogen geen stem hebben, enkel overleven en het systeem rechthouden.