Belga
Volledig scherm
PREMIUM
© Belga

Carl Devos over de 5 belangrijkste hervormingen van de lokale kiesregels: “Afschaffing opkomstplicht is historisch”

De Vlaamse regering heeft een voorontwerp van decreet goedgekeurd dat de regels bij de lokale verkiezingen grondig door elkaar schudt. Afschaffen van de opkomstplicht, nieuwe aanduiding van de burgemeester, initiatiefrecht aan de grootste fractie, afschaffing van de invloed van de lijststem en invoering van de constructieve motie van wantrouwen zijn de opvallendste nieuwigheden. Politicoloog Carl Devos wikt voor en tegen.

23 reacties

  • Herbert Verbeeck

    4 jaar geleden
    Eens een enkele keer om de zoveel jaar, laat ons zeggen een uurtje vrijmaken. Neen, dat is teveel voor velen. Een foertstem, er is nog altijd het witte bolleke. Stemplicht behouden ja, maar de politieke spelletjes verbieden en bestraffen als het uitkomt. Maar dat is hun eigen vel dan waarin wordt gesneden zeker?
  • willy vangeel

    4 jaar geleden
    En degene die wint moet de taak op zich nemen en mag niet meer cumuleren, en zich laten vervangen door een waarnemend burgemeester. Dat stond er niet in, nochtans is burgemeester een full time job.
  • Ivan Beelaert

    4 jaar geleden
    Hopelijk in deze digitale wereld zullen we van thuis uit met onze PC of Smartphone kunnen stemmen.Iedereen die wat met de computer kan werken heeft toch een kaartlezer.
  • philippe quinart

    4 jaar geleden
    Schaf gewoon de kiesplicht af en halveer het aantal parlementsleden.
  • Bart Geukens

    4 jaar geleden
    Ze zijn ergens iets vergeten. Dit opent mogelijke deuren in bv. het --------- enzoverder. Een reden te meer om dus te blijven stemmen. Ik zweer op het graf van mijn moeder dat ik ga stemmen, Als u begrijpt wat ik er mee bedoel. Ik zweer niks en zal stemmen zoals gewoonlijk.