Direct naar artikelinhoud
Nationale Veiligheidsraad

Van avondklok tot totale lockdown: zo moeten burgemeesters corona bestrijden

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) drong al aan op zo specifiek en gericht mogelijke inperkingen zoals nu in de draaiboeken voorzien is. Momenteel is vooral de situatie in de provincie Antwerpen zorgwekkend.Beeld Klaas De Scheirder

Bij een lokale uitbraak van het coronavirus kunnen burgemeesters straks zelf maatregelen nemen, zoals de horeca sluiten, een avondklok of zelfs een plaatselijke lockdown. Dat staat in een draaiboek van de Vlaamse regering dat in principe donderdag op de Nationale Veiligheidsraad wordt goedgekeurd.

en

Alle Vlaamse gemeenten hebben van de Vlaamse regering een plan gekregen om lokale verstrengingen door te voeren. Dat ‘draaiboek’ dat De Morgen kon inkijken is dinsdagavond besproken op het Overlegcomité dat de Nationale Veiligheidsraad van donderdag voorbereidde. De Waalse en Brusselse overheden komen met gelijkaardige plannen. Als de Veiligheidsraad het licht op groen zet, zijn ze van kracht in het hele land.

Het beleid doet zo een poging de stijgende besmettingen opnieuw terug te dringen vanuit de lokale niveaus. Want, zo staat er: “Zij (de burgemeesters, BDB/RW) zijn omwille van hun terreinkennis het best geplaatst deze lokale lockdowns voor lokale brandhaarden in goede banen te leiden.”

Verdubbeling

En het zijn steeds meer brandhaarden. “Vorige week had je nog 702 besmettingen, de meest recente week waren dat er om en bij de 1.239”, zegt Geert Molenberghs, professor biostatistiek aan de UHasselt en de KU Leuven. In 41 Vlaamse gemeenten is de alarmdrempel overschreden.

De draaiboeken voorzien dat gemeentes mee besmettingen helpen opsporen en dus ook dat ze verstrengingen kunnen doorvoeren. Die kunnen er pas komen als het Agentschap Zorg en Gezondheid de lokale uitbraak heeft onderzocht en bevestigd én als er is overlegd met het Nationaal Crisiscentrum.

Menukaart

In de ‘menukaart’ van maatregelen staan in deze eerste versie onder andere: samenscholingen verbieden, telewerk verplichten, crèches sluiten, horeca sluiten of inperken, verplaatsingen beperken, muziek- en theaterzalen sluiten en minder plaatsen op het openbaar vervoer. Ook staan er specifieke maatregelen beschreven voor bijvoorbeeld woon-zorgcentra, jeugdkampen of scholen. De ingrepen gebeuren steeds in overleg met het Vlaams niveau en de federale instanties, zoals Sciensano. “De burgemeesters worden niet aan hun lot overgelaten”, zegt een hoge regeringsbron. 

Momenteel is vooral de situatie in de provincie Antwerpen zorgwekkend. “Daar is de stijging al exponentieel”, zegt Molenberghs. “Zo’n 460 van de 1.239 nieuwe besmettingen van de afgelopen week zijn daar gebeurd. Dan is een lokale lockdown steeds moeilijker te vermijden.”

Het scenario van een volledige lokale lockdown staat ook beschreven in het draaiboek. Zo kunnen burgemeesters na overleg overgaan tot onder meer het “bewaken van de getroffen zone”, een sluiting van de horeca, een verplichting van telewerk voor nagenoeg alle beroepen en sluiting van de meeste winkels, crèches en scholen.

Versoepeling? 

Zo’n lokale lockdown vermijden is precies wat de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil proberen. Hij drong al aan op zo specifiek en gericht mogelijke inperkingen zoals nu in de draaiboeken voorzien is. De kans dat die er binnenkort in Antwerpen komen, is dan ook groot. 

Intussen geeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) aan dat er ook nationaal verstrengingen in de pijplijn zitten, zoals een uitbreiding van de verplichte mondmaskerdracht in de openbare ruimte of een strengere opvolging van de bestaande maatregelen. Een verdere versoepeling, normaal voorzien vanaf begin augustus, zit er voorlopig niet in.