Specialiseren straks moeilijker om tekort aan huisartsen op te vangen

Bron: BELGA

Wie volgend jaar afstudeert in de opleiding geneeskunde zal moeilijker kunnen specia­liseren. Vanaf 2021 werkt de Vlaamse regering met subquota om het tekort aan onder meer huisartsen op te vangen. Dat meldt De Tijd woensdag.

De subquota bepalen minimum- en maximumaantallen per specialisatie. Volgens De Tijd werkt de Vlaamse regering vanaf 2021 met de quota om het aantal studenten in populaire specialisaties zoals chirurgie en gynaecologie te drukken en het tekort aan huisartsen, geriaters en psychiaters op te vangen.

Dat is het gevolg van een beslissing die de Vlaamse regering nam op voorstel van minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). De vorige regering nam een jaar geleden al het voortouw in de subquota, maar het dossier lag een hele tijd stil. De universiteiten en geneeskundefaculteiten vragen al lang om een Vlaamse planningscommissie die die minimum- en maximumaantallen kan bepalen, afhankelijk van de zorgnoden in elke regio en per specialisatie.

Weyts gooide volgens De Tijd begin dit jaar olie op het vuur toen hij besliste de startquota van de opleiding geneeskunde eenzijdig te verhogen. Die beslissing had een communautair randje. Hoeveel studenten mogen beginnen aan de opleiding is een bevoegdheid van de deelstaten. Ze moeten daarbij wel rekening houden met het federale quotum, wat de Franse Gemeenschap jarenlang niet deed. Toch krijgen alle afgestudeerde artsen hun RIZIV-nummer dat nodig is om het beroep uit te oefenen. Weyts besloot soloslim te spelen door dan ook het aantal Vlaamse plaatsen op te krikken.

Maar dat gebeurde volgens De Tijd niet in overleg met de universiteiten. Omdat geen middelen worden vrijgemaakt voor de extra artsen en tandartsen komt de uitbreiding er op kosten van de faculteiten. Die berekenden dat het jaarlijks over meer dan 20 miljoen euro gaat. Er is bovendien geen algemeen tekort aan artsen, wel voor specifieke afstudeerrichtingen zoals huisartsen, geriaters en psychiaters. Zeker tijdens de coronapandemie lieten die tekorten zich voelen.

Het kabinet van Weyts verwacht dat de Vlaamse planningscom­missie in het najaar operationeel wordt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen