Illustratiebeeld, winkelstraat Antwerpen.
Volledig scherm
Illustratiebeeld, winkelstraat Antwerpen. © Benoit De Freine

Avondklok, plaatselijke lockdown en sluiting horeca: zo kunnen burgemeesters coronabroeihaard aanpakken

De burgemeesters kunnen een hoop maatregelen nemen om een coronabroeihaard in de kiem te smoren. Zo kunnen ze de horeca sluiten, een avondklok invoeren of zelfs overgaan tot een plaatselijke lockdown. Dat staat te lezen in een draaiboek van de Vlaamse regering dat in principe donderdag wordt goedgekeurd op de Nationale Veiligheidsraad. 

93 reacties

  • Olivier Stockmans

    4 jaar geleden
    De wereld is gewoon veel te laks, en België zeker ! Veel strenger optreden tegen overtredingen moeten ze doen. Vorige zaterdagavond gingen wij eten, leuk restaurant, tafeltje buiten in de tuin, ruim 2 meter afstand, alle personeel keurig met mondmasker op, MAAR achter de tuin een jeugdcentrum met jongeren fuif, luide muziek, allemaal zwaar beschonken, een 30-tal, (als er één besmet was is de kans groot dat er de volgende dag 100 besmet waren), en raar genoeg niemand die optrad.
  • Pierre Gautot

    4 jaar geleden
    Net terug uit Noord-Italië. Opvallend hoe correct er daar met de regels inzake Corona wordt omgesprongen. In het dorp waar we verbleven was er nog geen enkel positief geval geweest, en toch moesten we in elk restaurant of in elke andere horeca-zaak onze contactgegevens opschrijven, voor het geval dat. Elke verplaatsing naar toilet of noem maar op : mondmasker en je werd er direct op aangesproken. Grenzen toe ? Beter in België ? Overtuigd ben ik niet.
  • Guy Van Acker

    4 jaar geleden
    De nagel op de kop Chantal! Laat gouverneurs asap een draaiboek met dwingende richtlijnen uitvaardigen waarbij burgemeesters geen keuze hebben. De echte burgervader die zijn bewoners beschermt i.p.v. een politiek geïnspireerde en aan eigen politieke loopbaan en onderbroek denkende ‘burgemeester’ zal uiteindelijk de bloemen van zijn bewoners in ontvangst mogen nemen... Het ontbreekt sommigen aan echte moed en gezonde hersenen.
  • Leo Peeters

    4 jaar geleden
    Ik heb nooit begrepen waarom 1.00u sluiting voor horeca , onze jeugd sterft niet aan corona , (vorige week nog gehoord van een feestvierder ) nu moet wederom iedereen gestraft worden voor 5% uilskuikens die geen regels aanvaarden , mijn idee : elkeen die de regel overtreed gaat 14 dagen in quarantaine zonder pardon .
  • Alain Verschaeren

    4 jaar geleden
    Ik twijfel er niet aan dat de horeca zijn best doet. Waar ik wel aan twijfel is het naleven van de regels door de klanten!! Met teveel aan één tafel, de afstand met andere klanten niet respecteren enz.. Strenger optreden tegen illegale feestjes! De boetes zijn ook te laag! Schrijf boetes uit van 1000€ en de mensen zullen de regels beter opvolgen. Zorg dat de contactopsporing eindelijk eens werkt! We zijn nog erger dan een apenland. Verplicht een mondmasker op straat komt! Zonder pardon!