Kurt Barbé
Volledig scherm
© Kurt Barbé

Zo angstwekkend ziet mogelijke tweede coronagolf eruit in ons land

Professor Biostatistiek Kurt Barbé van de Vrije Universiteit Brussel trekt weer aan de alarmbel. Hij tekende een nieuw model uit voor het aantal gehospitaliseerde coronapatiënten in ons land en dat toont een angstwekkend beeld. We zouden aan een tweede golf begonnen zijn. En die zou nog erger worden dan de eerste.

60 reacties

  • Carl Peeters

    4 jaar geleden
    Dit hebben we te danken aan een deel van de bevolking die deed of er niks aan de hand was en aan onze klunzen van politici.
  • Veronica Voorhelst

    4 jaar geleden
    Ik stel me daarbij 1 vraag: de eerste golf lag zo hoog door de vele kwetsbare ouderen. Daar is ze nu aan voorbijgetrokken. Nu zijn het jongere mensen. Die komen toch veel minder vaak in het ziekenhuis terecht? Hoe kan die tweede golf dan nog zoveel hospitalisaties meebrengen?
  • patrick feyen

    4 jaar geleden
    zo kan ons kat ook een prognose Geven! Net zoals ze verschillende stellingen hebben aangegeven, die achteraf onwaar bleken. Blijkbaar weet iedereen alles, maar klopt er achteraf niet veel van.
  • Stef De Vos

    4 jaar geleden
    De feestvierende jongeren die terugkeren uit zuidelijke vakantielanden worden bij hun terugkeer vanop de luchthaven of met behulp van data van reisbureaus, waar hun id-gegevens bekend zijn, best in hotels in quarantaine worden gezet. Er zijn hotels die leeg staan. Laat de overheid in dergelijke hotels opvangplaatsen huren waarin de terugkeerders 14 dagen kunnen verblijven. Dit zal superverspreiding van het virus in toom houden. Komaan overheid.
  • Kurt De Meue

    4 jaar geleden
    Beste Robert Boxtaele De zomer van 2020 duurt nog tot dinsdag 22 september. Als dit scenario uitkomt, dan kan ons gezondheidssysteem instorten. Dan krijgen we Italiaanse toestanden en zullen er verscheurende keuzes moeten gemaakt worden...wie blijft leven en wie sterft. Dit is een stevige waarschuwing van professor Barbé.
  1. Mucopatiënte Eline (29) smeekt overheid om terugbetaling peperduur medicijn: “Ik ben nog niet klaar om dood te gaan”
    PREMIUM
    46

    Mucopatiën­te Eline (29) smeekt overheid om terugbeta­ling peperduur medicijn: “Ik ben nog niet klaar om dood te gaan”

    “Beste minister Frank Vandenbroucke, geef mij toegang tot het medicijn dat de kwaliteit van mijn leven kan verbeteren. Zodat ik weer kan gaan werken en ik een longtransplantatie kan uitstellen.” Zo klinkt de smeekbede van mucopatiënte Eline Thielemans (29), die de pech heeft drager te zijn van een zeldzame variant. Want daardoor heeft zij geen recht op de terugbetaling van een nieuw en life-changing geneesmiddel. “Ik heb opnieuw angst om dood te gaan.”
  2. Zo ziet het najaar eruit volgens experts: “Hoe de herfst zal verlopen, hangt volledig af van wat we deze week doen”
    PREMIUM

    Zo ziet het najaar eruit volgens experts: “Hoe de herfst zal verlopen, hangt volledig af van wat we deze week doen”

    Laten we het maar eerlijk toegeven. We hadden gedacht dat we ons deze zomer niet al te veel zorgen moesten maken. De grootste optimisten hoopten zelfs op het definitief uitblijven van een tweede golf. Zodat in het najaar scholen en universiteiten weer normaal open konden. En we eindelijk “gewoon” naar het theater, de concertzaal en het voetbalstadion zouden trekken. Het ziet er vandaag echter lichtjes anders uit. Nu al miserie. Wat wordt het dan in september en oktober? Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) en biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) kijken vooruit.