Direct naar artikelinhoud
Portret

‘Avocadolf’, of hoe een Duitse kok een extreemrechtse corona-ontkenner werd

‘Hitler was een zegen in vergelijking met satanist Merkel’, liet Hildmann zich onder meer ontvallen.Beeld EPA

Alweer stond de Duitse ­veganistische sterkok Attila Hildmann voor het Rijksdag- gebouw in Berlijn te schreeuwen door een luidspreker. Hildmann geldt als een van de aanvoerders van de Duitse anticoronabeweging, die extreemrechtse trekjes vertoont.

“Als ik rijkskanselier was”, brulde hij, “dan zou ik de doodstraf voor Volker Beck opnieuw invoeren door in de publieke ruimte zijn ballen te vertrappen.” Om dit ­citaat op waarde te kunnen schatten is het goed te weten dat Volker Beck een voormalig politicus van de Duitse Groenen is, dat de politieke functie ‘rijkskanselier’ sinds 1945 niet meer bestaat en dat de laatste Adolf Hitler heette.

Een mediapersoonlijkheid is Hildmann in Duitsland al jaren. Toen de Volkskrant hem in 2013 sprak, werd hij ‘de Duitse Jamie Oliver genoemd.’ Overigens zegt Hildmann in dat interview dat hij aan politiek een broertje dood heeft. Dat is nu wel anders.

De socialemedia-accounts waarop Hildmann zich voor een miljoenenpubliek tot voor kort als goeroe van het plantaardige eten etaleerde, zijn geblokkeerd vanwege hun extremistische inhoud.

Hoe wordt een bekende kok in een paar maanden een volleerd complotdenker? Want Hildmann trekt werkelijk alle complottheoretische registers wijd open: hij gaat tekeer tegen 5G, tegen vaccinaties en zou op social media ook allerlei antisemitische taal hebben uitgeslagen.

Excentriek was Hildmann ook vroeger al, en misschien ook een klein beetje grootheidswaanzinnig. De jongen die als baby door zijn Turkse ouders ter adoptie was vrijgegeven en werd opgenomen door een Berlijns paar, maakte van zijn levensverhaal een soort heldenepos. Als kind gepest, als puber het verkeerde pad gekozen, maar door fitness en veganisme in het reine gekomen met zichzelf en de wereld.

Hildmann is geradicaliseerd, denken sommigen, vermoedelijk door de stress, dat zijn bedrijf, genaamd ‘Attila Hildmann Empire’, door corona veel inkomsten misloopt.

Volker Beck van de Groenen heeft aangifte gedaan wegens belediging, opruiing en het aanzetten tot misdaad. Ook het OM onderzoekt nu of Hildmann moet worden vervolgd voor het verheerlijken van het nationaalsocialisme. Zo zei hij zaterdag dat “Hitler een zegen was vergeleken met communist, zionist en satanist Merkel.” Op sociale media leverde dat Hildmann een nieuwe bijnaam op: ‘Avocadolf’.