Direct naar artikelinhoud
GetuigenissenCoronavirus

Toeristen feesten alsof corona nooit heeft bestaan: ‘Het virus zal nog harder toeslaan dan voordien’

Links: op dit feestje in Saint-Tropez is het aan de bar drummen als altijd. Rechts: dj Charlotte De Witte speelt op Sicilië een set voor een vol huis: niet zo coronaproof, lijkt het.Beeld VTM/RV

Terwijl de toeristische sector zich dubbel plooit om Vlamingen veilig op reis te krijgen, dreigt een handvol toeristen die inspanningen te verpesten. Onder meer vanuit Frankrijk, Kroatië en Griekenland duiken beelden op van mensen die opeengepakt feestjes bouwen. 

Van waar de beelden ook komen, ze hebben één ding gemeen: ze tonen bendes twintigers en dertigers die feesten alsof de wereld nog nooit van corona gehoord heeft. Ze staan dicht opeen, dragen geen mondmaskers en hoe rijker de alcohol vloeit, hoe losser de regels. Onder andere in Saint-Tropez maken toeristen gewag van uit de hand gelopen feestjes in beachclubs. Iemand die er recent op vakantie was, beschrijft de taferelen als "absurd". "Op 4 juli werd de Amerikaanse nationale feestdag gevierd, ook al waren er helemaal geen Amerikanen aanwezig. In de beachclub zaten zeker 600 mensen. Een ober ging rond met een fles Sex on the Beach en goot die leeg in ieders mond. Iedereen danste en feestte. De bazen knepen een oogje toe en lieten iedereen binnen.”

Kürt Bogaert woont al twintig jaar in Zuid-Frankrijk, pal naast een camping. Zijn twee zonen doen er een vakantiejob en elke avond zien ze daar een feest losbarsten. "Niemand respecteert dan nog de regels. Behalve de personeelsleden. Die herken je zo, want ze zijn de enigen die mondmaskers dragen. Elke avond is er wel iets. Een karaoke, een bingo of een optreden. Er komt telkens veel volk op af en met honderden tegelijk staan ze op de dansvloer. Er zijn geen tafels of stoelen verwijderd, noch plaatsen afgeplakt of verboden. Nochtans doet de directie wel moeite. Klanten worden gewezen op regelgeving, zowel bij het inchecken als bij de welkomstdrink. De maatregelen worden dan per micro afgeroepen en er hangen stickers op de grond. Maar in zekere zin staat de directie machteloos. Die is allang blij dat de camping weer open mag en wil geen mensen wegjagen.”

Alle remmen los

Bjorn Schoutteten arriveerde deze week terug in België na een vakantie in Cap d'Agde. "Het verbaast me niks dat het virus weer opflakkert en nog harder zal toeslaan dan ervoor", zegt hij. "De lokale bevolking houdt zich prima aan de regels, maar veel toeristen lappen ze aan hun laars. We hebben er een 'vino-cap' zien plaatsvinden: een soort van wijnbraderie. De toeristen die er waren, droegen geen mondmaskers en deden niet aan social distancing. Op het strand was alles veilig, maar 's avonds brak de hel los. Dan zagen we de mensen de disco's in duiken en werd er gefeest, geflirt en gefoefeld als vanouds."

Een andere Belg beschrijft soortgelijke taferelen in Kroatië. "We verbleven in Nobalja, gelegen aan het bekende partystrand ZRCE Beach. Op het resort zelf was alles piekfijn geregeld, maar in de clubs aan het strand was het een ander verhaal. 's Avonds gingen daar alle remmen los. Er werd geen afstand gehouden. Twee keer per week zagen we ook een partyboot vertrekken en aankomen, meestal met honderd tot tweehonderd mensen aan boord. Iedereen stond dicht bijeen zonder maskers."

Enkelingen

Viroloog Marc Van Ranst veroordeelt de beelden. Iedereen herinnert zich hoe corona zich in maart over Europa verspreidde en welke rol feestjes in het Oostenrijkse Ischgl daarin speelden. Van Ranst: “Deze beelden zien er verdacht hard uit als een skibar. Hier hebben we nu al die tijd voor gewaarschuwd."

Voor de toeristische sector, die zich dubbel plooit om vakanties veilig te laten verlopen, komen de beelden keihard aan. Terwijl honderdduizenden mensen in hotels en horeca elke dag het beste van zichzelf geven om de Vlaming z'n verlof te geven, dreigen een paar enkelingen het te verpesten. Dat is jammer voor wie het wél goed doet. Alain Gillet baat in Spanje b&b Casa Celestial uit. Hij ziet in z'n land doorgedreven coronamaatregelen en ziet toeristen die die strikt opvolgen. "Ik heb gasten met angst naar hier zien komen, maar dan hebben ze gezien hoe veilig we hier alles aanpakken." 

Dat zegt ook Vlaming Patrick Van Tolhuyzen, die in Marbella woont. "De bewoners en de bedrijven hier aan de Costa del Sol hebben alle mogelijke maatregelen getroffen en investeringen gedaan om het voor iedereen zo veilig mogelijk te maken. Iedereen draagt hier mondmaskers, iedereen houdt afstand. In de horeca vind je wegwerpmenukaarten, de tafels staan uit elkaar en het personeel draagt handschoenen en maskers. Keukens worden meermaals per dag ontsmet en op de stranden is permanente controle. Er zullen altijd uitzonderingen zijn en er zullen altijd toeristen zijn die geen respect hebben voor de genomen maatregelen en de harde lockdown die wij hier gehad hebben. Hun gedrag is ronduit schofferend naar de lokale bevolking toe."

Hilde Lequeu, die b&b Finca La Meica runt in Malaga, beaamt: "Iedereen houdt zich hier gedisciplineerd aan de maatregelen alsof ze die nooit anders gekend hebben. Eerlijk? Ik voel me hier veiliger dan in België.”