Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Sciensano: ‘Vooral binnenshuis dreigt risico op besmetting met coronavirus’

Sciensanowoordvoerder Boudewijn Catry.Beeld BELGA

Blijf in uw kot, maar niet met te veel. Dat is de boodschap die Boudewijn Catry van Sciensano deze ochtend meegaf op Radio 1. Hij wijst erop dat vooral activiteiten binnenshuis tot de meeste besmettingen leiden.

Met de stijgende coronacijfers is extra voorzichtigheid opnieuw geboden. Er worden gemiddeld 184 besmettingen per dag geregistreerd, een cijfer dat volgens de virologen niet onmiddellijk zal dalen. Boudewijn Catry van Sciensano zegt dat er daarom een strengere opvolging van de bestaande maatregelen moet komen. Onder meer de bubbel van 15 moet beter worden gerespecteerd. 

Er komt intussen ook meer zicht op hoe de besmettingen precies verlopen. Volgens de gezondheidsinspecteurs vormen daarbij vooral de activiteiten binnenshuis een risico. Woordvoerder Catry vraagt daarom om die bijeenkomsten, ook in familieverband, zoveel mogelijk te mijden.

Zodra je langer dan 10 tot 15 minuten met meerdere personen binnen zit, loop je risico op een besmetting. Het is dan ook mogelijk dat zogenaamde superverspreiders dan actief zijn. De bubbel van 15 zal volgens Catry opnieuw daarom opnieuw besproken worden op de Veiligheidsraad. 

Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Ook op de persconferentie deze ochtend wees Catry op de stijgende cijfers. “Het is van groot belang dat we de infectie-sneeuwbal nu stoppen vooraleer die een nieuwe lawine veroorzaakt”, waarschuwde hij. “Wij vragen u  om de handen nog vaker te wassen, en er nog vaker op te letten dat u minstens anderhalve meter afstand houdt.”