Direct naar artikelinhoud
Oekraïne

Gijzelnemer geeft zich over nadat Oekraïense president film van Joaquin Phoenix aanraadt op Facebook

Agenten en een legertank naderen de bus waar een man de passagiers gegijzeld hield.Beeld EPA

De schutter die gisteren meerdere mensen gegijzeld hield op een bus, heeft zich ’s avonds overgegeven na een opmerkelijke eis. Hij vroeg de Oekraïense president om de film Earthlings met Joaquin Phoenix aan te bevelen.

In Oekraïne hield een 44-jarige kaper gisteren een lijnbus met inzittenden lange tijd gegijzeld. Hij had op voorhand een 500 pagina-tellend manifest gedeeld en eiste via Twitter dat tientallen overheidsfunctionarissen toegaven dat ze “terroristen” waren. Een inzittende die tijdens de gijzeling kon telefoneren met een journalist, smeekte om de schutter te laten praten met de president. 

Na urenlange onderhandelingen die niets opleverden kon de gijzelnemer bellen met de Oekraïense president, Volodymyr Zelenskiy. Na dat gesprek liet de kaper drie gijzelaars vrij. Het ging om een bejaarde, een tiener en een zwangere vrouw. Nadat de president een video op Facebook plaatste over de film met Joaquin Phoenix, werden ook de andere inzittenden vrijgelaten.

“Iedereen zou de film Earthlings uit 2005 moeten zien”, klonk het in die video. Nadat de gijzelnemer zich had overgeven, werd de video opnieuw verwijderd. De president bedankte in plaats daarvan iedereen die de situatie had helpen oplossen. Later die avond reageerde ook de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, op de feiten. “Het is een goede film”, klonk het, “maar je moet niet overdrijven en het hele land bang maken. Je kan die film ook gewoon bekijken.”

‘Earthlings’

Earthlings is een bekroonde documentaire uit 2005. In de film vertelt dierenrechtenactivist Joaquin Phoenix het verhaal over de verhouding tussen mens en dier. Op die manier wil de maker ons vragen doen stellen over dierenrechten en uitbuiting.

De gijzelnemer wordt in de lokale media om die reden beschreven als een dierenactivist. De man was al gekend bij de politie en was al twee keer veroordeeld voor fraude en wapenfeiten. Hij zat hiervoor meer dan 10 jaar in de gevangenis. Volgens lokale media kampt de kaper met psychologische problemen en de politie beschreef hem als “onstabiel”.