©  BELGA

Avenatti helpt Standard met late goals aan oefenzege tegen Monaco

Dankzij twee late treffers van Felipe Avenatti boekte Standard een oefenzege tegen AS Monaco (2-1). Voor de Uruguayaanse spits een welkome vertrouwensboost na een moeizaam seizoen. “In de competitie moet ik er staan.”

Bob Faesen

Onder toeziend oog van Michel Preud’homme en diens voormalige T2 Mbaye Leye vertoefde Standard in Seraing opnieuw in experimenteermodus. Nadat hij zijn ploeg de voorbije matchen liet opdraven in een 3-4-3 koos Philippe Montanier nu weer voor een 4-5-1. “We moeten verschillende systemen kunnen spelen, in functie van de tegenstander”, zei de Franse T1 daarover. Rust was er voor Zinho Vanheusden, de eerste drie competitiematchen immers geschorst, en Arnaud Bodart.

Verder was Standard - Monaco geen memorabele match. Supertalent Willem Geubbels opende voor de Monegasken - zonder grote namen als Fabregas, Chadli, Glik of Onyekuru - met een knappe goal de score, maar de Rouches wonnen. Dankzij twee goals van Felipe Avenatti vlak voor affluiten. Eerst reageerde hij snel in de zestien na klungelig uitverdedigen, daarna knikte hij raak op voorzet van Lestienne. “Voor een spits is het fijn om te scoren”, vertelde Avenatti na afloop. “Deze goals betekenen veel voor me, maar tegelijkertijd ook weer niets. Dit is de voorbereiding. Het belangrijkste is dat ze er in de competitie ingaan.”

Zijn eerste seizoen in Luikse loondienst viel zwaar tegen. Blessures remden zijn voorbereiding en integratie af. “Maar dat zijn geen excuses”, benadrukte hij. “Michel Preud’homme heeft me veel geleerd en pushte me om altijd beter te doen, maar het wilde niet lukken. Het was moeilijk om veel matchen te moeten toekijken en niet te scoren, maar ik voel me goed hier. Ik ben fit. Nog niet honderd procent, maar dat is normaal in deze fase.”

Voorzetten

Avenatti lijkt profijt te halen uit de filosofie van Montanier. De Normandiër wil dat zijn backs en vleugelaanvallers vaker en sneller voor een voorzet kiezen. “Of het dan in het ene of andere systeem is, maakt niet veel voor mij uit.”

In tussentijd heeft Avenatti de concurrentiestrijd met Obbi Oulare weer wat opgevoerd. De laatste matchen begon hij zelfs al telkens in de veronderstelde basiself. “Daar moeten we nog geen consequenties aan verbinden. Obbi heeft fysiek wat problemen gehad en miste enkele trainingen, daarom dat ik in de basisploeg startte. We werken allebei heel hard. Er is een gezonde concurrentiestrijd. We helpen elkaar veel en praten met elkaar. Over drie weken zullen we wel zien wie er speelt.”

STANDARD: Henkinet - J. Carcela (60’ Fai), Nekadio (60’ Vojvoda), Dussenne (60’ Laifis), Pavlovic (60’ Gavory) – Raskin (60’ Cimirot), Shamir (60’ Bastien), W. Balikwisha (60’ Amallah), M-A. Balikwisha (57’ Tapsoba), M. Carcela (60’ Lestienne) – Oulare (60’ Avenatti)

DOELPUNTEN: 20’ Geubbels 0-1, 88’ Avenatti 1-1, 90+1’ Avenatti 2-1