Links het model van professor Biostatistiek Kurt Barbé (rechts) van de VUB. "Het virus is vandaag veel meer aanwezig dan in maart. Toen hebben we het virus bij wijze van spreken geïmporteerd. Nu ís het hier"
Volledig scherm
PREMIUM
Links het model van professor Biostatistiek Kurt Barbé (rechts) van de VUB. "Het virus is vandaag veel meer aanwezig dan in maart. Toen hebben we het virus bij wijze van spreken geïmporteerd. Nu ís het hier" © VTM/VUB

INTERVIEW. Biostatisticus voorspelt zware tweede golf: “Het zal sneller gaan… én hoger”

Een forse tweede golf met midden november een nieuwe piek van 10.000 ziekenhuisopnames, 4.000 meer dan op het ergste moment van de eerste. Zo ziet onze nabije toekomst eruit, volgens het wiskundig model van biostatisticus Kurt Barbé (VUB). Een weinig aanlokkelijk vooruitzicht. Temeer omdat Barbé in het voorjaar er met zijn grafieken iedere keer 'boenk' op zat. "Tot 31 juli kunnen we het nog onder controle krijgen."

37 reacties

  • RENE LENAERTS

    4 jaar geleden
    Het is altijd mogelijk, maar is extrapoleren van een curve niet wat te gemakkelijk als voorspelling? Dat is zo veel als geen rekening houden met maatregelen en hun effecten.
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Er zijn statistieken van wetenschappers die gebaseerd zijn op waarneembare feiten. En er zijn de statistieken waar politici mee goochelen en van alles en nog wat bewijzen. Zonder overigens ooit een deftige cursus statistiek gevolgd te hebben. Haal beide niet door elkaar. Zijn vorige statistiek en voorspelling was zeer accuraat.
  • John Rogers

    4 jaar geleden
    Tja, data is a gelekt: terug volledige lockdown in September. Proficiat en veel succes!!
  • andre Dewilde

    4 jaar geleden
    Bon, we zullen onze mondmaskers dragen. Als de curve toch omhoog gaat nà 2 weken, betekend het dat ; A ) degene die ze NIET droegen, besmet zijn geworden. B) degenen die ze WEL droegen ook besmet zijn geworden. Dan zullen we zien of die mondmaskers nut hebben. Tot zolang krijgen de virologen en aanverwanten het voordeel van de twijfel. Tot binnen 2 weken. hou het veilig.
  • Walter Visser

    4 jaar geleden
    Toch is dit vrij accuraat, exponentieel zoals gezien bij andere corona virussen. Dus schiet niet op de boodschapper.