Archiefbeeld.
Volledig scherm
Archiefbeeld. © BELGA

Families 50 gedetineerden klagen staat aan wegens verbod op fysiek contact in gevangenissen

Een vijftigtal families van Belgische gevangenen dient een klacht in tegen de Belgische staat wegens schending van de mensenrechten van gedetineerden. Sinds het uitbreken van de coronacrisis mogen de families hun dierbaren in de gevangenis niet meer fysiek aanraken. Dat schrijft ‘Het Belang van Limburg’ donderdag.

  1. Overleden gevangene (56) Leuven-Centraal smeekte om 4 uur ’s nachts om medische hulp: “’Help ik ga dood’, zei hij. Ze hebben hem aan zijn lot overgelaten”
    PREMIUM

    Overleden gevangene (56) Leu­ven-Cen­traal smeekte om 4 uur ’s nachts om medische hulp: “’Help ik ga dood’, zei hij. Ze hebben hem aan zijn lot overgela­ten”

    Zaterdagochtend werd het levenloze lichaam teruggevonden van een 56-jarige gedetineerde in Leuven-Centraal. Het parket bevestigt dat het om een natuurlijk overlijden gaat. Hij zou overleden zijn aan een longembolie, maar de man zou volgens onze bronnen in de gevangenis aan zijn lot zijn overgelaten. “Hij smeekte al om half 4 om medische hulp”, vertelt een getuige die anoniem wenst te blijven. “De dokter liet telefonisch weten dat de cipiers hem paracetamol moesten geven, rond 6 uur werd hij dood aangetroffen.”
  2. Open oorlog bij de Nationale Loterij: volgens de één roept, rookt en drinkt CEO Jannie Haek op kantoor, de ander noemt dat pertinente leugens
    PREMIUM
    16

    Open oorlog bij de Nationale Loterij: volgens de één roept, rookt en drinkt CEO Jannie Haek op kantoor, de ander noemt dat pertinente leugens

    Er woedt een open oorlog bij de Nationale Loterij. De vakbonden stuurden de raad van bestuur een officiële klachtenbrief over topman Jannie Haek (58). Hij wordt “onaanvaardbaar verbaal geweld” en “overmatig alcoholgebruik” verweten. “Hij staat neus aan neus tegen je te roepen en noemt je dom in het bijzijn van anderen”, zegt een werknemer aan HLN. Wij kregen nog tien mails binnen van personeelsleden - met vooral forse kritiek, maar ook steun voor Haek. Wat is er aan de hand?