Coronacijfers blijven stijgen: gemiddeld 192 nieuwe besmettingen per dag

 ©  Photo News

Tussen 13 en 19 juli is het aantal besmettingen gestegen tot gemiddeld 192 per dag. Dat is een stijging van 91 procent tegenover de zeven dagen ervoor. Dat blijkt donderdag op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 13 en 19 juli waren er in totaal 1.349 nieuwe infecties, op maandag 20 juli alleen waren dat er minstens 370.

In totaal telt België nu 64.627 bevestigde gevallen. Alle provincies, met uitzondering van Waals-Brabant, kennen een toename. Die toename van het aantal besmettingen heeft betrekking op alle leeftijdsgroepen, al is die meer uitgesproken voor mensen onder de 50 jaar. Ze vertegenwoordigden 71 procent van alle gediagnosticeerde gevallen in de afgelopen week.

Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames neemt zoals verwacht toe. Tussen 16 en 22 juli werden gemiddeld 13,6 nieuwe opnames gemeld, een stijging met 40 procent in vergelijking met de week ervoor. Sinds 15 maart werden nu al 18.021 mensen opgenomen in het ziekenhuis.

Het aantal overlijdens nam in de periode tussen 13 en 19 juli toe tot gemiddeld 2,6 per dag, een stijging met 38 procent. Het totale aantal overlijdens ligt nu op 9.808.

Sneeuwbal stoppen

‘De situatie is niet hopeloos, maar het moet nu snel gaan om het tij te keren’, zei Boudewijn Catry woensdag op een persconferentie van Sciensano over die stijgende cijfers.

‘We vragen u daarom om uw handen regelmatiger te wassen en er extra op te letten dat u anderhalve meter afstand houdt van uw medemens, en draag een mondmasker’, herhaalde Catry. ‘En vooral, als u symptomen hebt, ga niet op bezoek bij uw grootouders, blijf thuis en bel uw huisarts. Het is van groot belang dat we de sneeuwbal nu stoppen, voor die een nieuwe lawine veroorzaakt.’

Waarschuwingsdrempels

Om de lokale uitbraak van het nieuwe coronavirus op te volgen, hebben de wetenschappers van Sciensano een aantal waarschuwingsdrempels. Een van die drempels is het aantal bevestigde besmettingen per 100.000 inwoners. Het weekgemiddelde van die zogeheten incidentie mag niet hoger dan 20 zijn.

Op onderstaande kaart kleuren de gemeenten die die drempel al overschreden hebben, rood of donkerrood. De gemeenten met een lager weekgemiddelde zijn lichtrood aangeduid.