Veiligheidsraad neemt nieuwe maatregelen: mondmasker verplicht, verplichte registratie bij horeca-bezoek , lokale lockdowns mogelijk

De Nationale Veiligheidsraad heeft nieuwe maatregelen aangekondigd in de aanpak van de coronacrisis.

red

Premier Wilmès begon de persconferentie na de Veiligheidsraad met de melding dat het niet de goede kant opgaat. Het aantal besmettingen stijgt weer aanzienlijk. ‘Het reproductiegetal (hoeveel mensen een patiënt besmet) is sinds vorige week boven 1 gestegen.’

Wilmès beklemtoonde dat vooral jonge volwassenen getroffen worden en dat er geografische verschillen zijn. In sommige provincies zijn er veel grotere stijgingen dan elders. ‘Vaak door een evenement waar mensen onvoorzichtig zijn geweest, een huwelijk bijvoorbeeld of familiefeest.’

Ze legde uit dat van een verdere versoepeling van de maatregelen daardoor geen sprake kan zijn. Ze gaf aan dat ze begreep dat dit geen goed nieuws is. ‘Het verstrengen van de regels is slecht voor onze moraal’, zei de premier. ‘Maar we gaan liever voor een verstrenging opdat we morgen geen spijt moeten hebben.’

Ze riep vooral op om alle regels goed te volgen: handen wassen, liever buitenshuis dan binnen samenkomen en ‘vooral, vooral, vooral afstand’ houden. Organiseer ook geen activiteiten voor meer dan 15 mensen. Dat is geen raadgeving, dat is een verplichting, aldus Wilmès.

Bubbel blijft

Want aan de grootte van de bubbel (het aantal mensen die we mogen ontmoeten) wordt niet geraakt. Die blijft, en dat is al zo sinds 1 juli, 15 mensen groot. Dat mogen trouwens elke week andere mensen zijn. Maar niet elke dag 15 anderen. Viroloog Marc Van Ranst had nochtans opgeroepen om de bubbel te verkleinen naar 10 mensen. Eerder had epidemioloog Pierre Van Damme trouwens hetzelfde gezegd.

Als iedereen die regel volgt van 15, zullen we die bubbel niet moeten verkleinen, aldus Wilmès. Of we die bubbel kunnen aanhouden, hangt af van de manier waarop we hiermee omgaan. ‘We weten dat deze opflakkering in het aantal besmettingen te wijten is aan de mensen die zich niet aan de regel houden’, zei de premier. ‘Indien we de bubbels zouden terugbrengen naar 10, dan straffen we de mensen die zich netjes aan de regels houden.’

Buitenland

Ze riep iedereen die met vakantie gaat, op om de regels ook in het buitenland te volgen. De premier kent de filmpjes van feestende landgenoten in het buitenland. ‘We hebben allemaal verontrustende filmpjes gezien van feestjes van toeristen rond het zwembad of op straat. Ik begrijp het verlangen om te feesten na maanden die mentaal heel zwaar zijn geweest. De zomer vraagt ook een beetje zorgeloosheid en plezier. Maar verpest voor een paar uur ontspanning niet alle inspanningen die je tot nu toe hebt geleverd.’

Mondmaskerplicht

Er komt geen veralgemeende mondmaskerplicht maar ze zijn vanaf zaterdag wel verplicht op drukke plaatsen: in openbare gebouwen en bijvoorbeeld in winkelstraten waar veel volk (dicht bij mekaar) samenkomt. Ook op markten en kermissen zijn mondmaskers straks verplicht. Burgemeesters kunnen zelf beslissen wat ‘een drukke plaats is’.

Als er veel volk samenkomt en u merkt dat de social distancing moeilijk kan worden gevolgd, draag dan een mondmasker, zo vroeg premier Wilmès bovendien.

Ook in de horeca draagt u voortaan een mondmasker - tot u aan tafel zit natuurlijk (maar wel bij een toiletbezoek bijvoorbeeld).

De premier vertelde op de persconferentie dat burgemeesters extra maatregelen kunnen nemen bij een lokale heropflakkeringen. Een plaatselijke lockdown inbegrepen.

Registratieplicht die na 14 dagen wordt vernietigd

Verder zal wie een bezoek brengt aan een restaurant of een bioscoop, worden verplicht een aantal gegevens (email-adres) in te vullen. In geval van een besmetting kunnen mensen dan gemakkelijker worden opgespoord. Deze informatie zal na 14 dagen worden vernietigd en zal voor niets anders worden gebruikt dan de bestrijding van de verspreiding van het virus, beloofde Wilmès.

Overigens moet per tafel maar één persoon zich registreren.

Buitenlandse reis

Wie vanuit het buitenland terug naar huis komt (of het nu een groene, oranje, of rode zone is) zal een online formulier moeten invullen over waar hij/zij is geweest. ‘We blijven ook het formulier om terugkerende passagiers te localiseren (PLF) verfijnen om het systeem te automatiseren en te digitaliseren en zo te zorgen dat iedereen die ons grondgebied binnenkomt, beter opgevolgd wordt’, aldus Wilmès.

Ook gaan de nachtwinkels verplicht vroeger moeten sluiten. Niet langer om 1 uur ’s nachts maar om 22 uur. De logica van deze maatregel bestaat erin dat vele cafégangers nu een kwartier voor sluitingstijd nog snel naar de nachtwinkel gaan om een voorraad alcohol in te slaan.

De versoepelingen die op 1 augustus zouden ingaan, waardoor meer mensen culturele (of andere) evenementen kunnen bijwonen, gaan niet door. Dat had Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) dinsdag al na afloop van een Overlegcomité al duidelijk gemaakt.