Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Virus verspreidt zich opnieuw overal in België, waarschuwt Sciensano: ‘Geen lokale uitbraken meer’

Epidemioloog Boudewijn Catry van Sciensano.Beeld BELGA

Volgens epidemioloog Boudewijn Catry van Sciensano is er in ons land geen sprake meer van lokale uitbraken. ‘Het virus verspreidt zich weer onder de algemene bevolking’, zegt hij aan VRT NWS. Hij herhaalt met aandrang zijn oproep om de coronamaatregelen te respecteren. 

Volgens Catry zal contactopsporing ook niet volstaan om het virus te counteren. Hij doet een oproep aan de bevolking om de maatregelen te respecteren. “Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat niemand nog op zijn lauweren mag rusten”, klinkt het. 

“Op dit moment zijn de woon-zorgcentra nog relatief gespaard: daar is nog geen opmerkelijke stijging”, aldus Catry nog. “We zien dat al wel bij de ziekenhuisopnames en tot onze grote ontsteltenis ook bij de intensieve zorgeenheden. Het is alle hens aan dek nu om dat zo snel mogelijk te doen keren.”

Van Ranst: ‘Beperk sociale bubbel’

Ook viroloog Marc Van Ranst waarschuwde op Facebook nu de coronacijfers in ons land blijven stijgen. Hij vraagt de politici, die zich vandaag over de coronamaatregelen buigen, onder andere om de toegestane sociale bubbel te verkleinen, mondmaskers te verplichten op markten en in winkelstraten, en reizen naar alle oranje en rode zones te verbieden.

“Te trage en te weifelende besluitvorming staat een adequaat beheer van elke gezondheidscrisis in de weg”, klinkt het. “Dit is gevaarlijk.”

De waarschuwingen van de wetenschappers volgen nadat ook de rectoren van 5 universiteiten in een open brief aan de politiek aan de alarmbel trokken. “Alle indicatoren staan op rood”, klinkt het in de brief die ondertekend werd door Luc De Schepper (UHasselt), Caroline Pauwels (VUB), Luc Sels (KU Leuven), Rik Van de Walle (UGent) en Herman Van Goethem (UAntwerpen). “De besmettingscijfers gaan exponentieel de hoogte in. De ziekenhuisopnames beginnen ook te stijgen en zullen verder stijgen. De sterftecijfers zullen volgen. Leed zal ons deel zijn. Onze experten roepen al weken dat het de verkeerde kant op gaat, maar dwingende maatregelen blijven in deze vakantieperiode uit.”

Lees hier de open brief van de 5 rectoren: ‘Onze experts roepen al weken dat het verkeerde kant opgaat’