Direct naar artikelinhoud
Veiligheidsraad

Persconferentie Veiligheidsraad: dit zijn de nieuwe coronamaatregelen op een rij

Premier Wilmès na afloop van de Veiligheidsraad eerder vandaag.Beeld Photo News

Verdere versoepelingen stonden vandaag niet op de agenda van de Veiligheidsraad, wel een aantal bijkomende maatregelen. Die werden deze middag door premier Wilmès aangekondigd op een persconferentie.

Dit zijn de nieuwe maatregelen die de Veiligheidsraad vandaag aankondigde:

• Fase 5 van de exit uit de lockdown gaat voorlopig niet in. Dus er komen geen verdere versoepelingen, onder meer met betrekking tot het maximum aantal mensen dat mag samenkomen binnen of buiten. De limiet voor sportwedstrijden blijft zo op 400 personen.

• Er komen verdere maatregelen op nationaal en lokaal niveau, die vanaf zaterdag 25 juli in werking treden:

Vanaf zaterdag worden mondmaskers verplicht op markten, in winkelstraten, in publieke gebouwen, in de horeca (behalve aan tafel) en op drukke plaatsen.

Het sluitingsuur van nachtwinkels wordt vervroegd naar 22u.

Klanten in horecazaken moeten hun telefoonnummer of mailadres doorgeven, zodat ze gecontacteerd kunnen worden in geval van een besmetting. Die info zal 2 weken bewaard worden, en mag alleen worden gebruikt voor tracing-doeleinden.

Wie terugkeert van een reis naar het buitenland, zal een formulier moeten invullen. Dat geldt niet alleen voor wie met het vliegtuig terugkeerde. Ook na een reis met trein of wagen moet je dat laten weten, anders riskeert u een boete.

Er zijn ook verdere maatregelen op lokaal niveau mogelijk, die burgemeesters kunnen opleggen. Daartoe behoren ook lokale lockdowns.

Het aantal personen dat in je bubbel mag, blijft op 15 en wordt niet teruggeschroefd zoals sommige experts bepleiten. De premier benadrukte wel dat het om 15 personen per week gaat, niet per dag.

De druk om de maatregelen te verscherpen werd eerder vandaag opgevoerd, toen verschillende wetenschappers aan de alarmbel trokken naar aanleiding van de coronacijfers, die in stijgende lijn blijven gaan. “Alle indicatoren staan op rood”, schreven de rectoren van 5 universiteiten in een open brief aan de politiek. “Onze experten roepen al weken dat het de verkeerde kant op gaat, maar dwingende maatregelen blijven in deze vakantieperiode uit.”

Viroloog Marc Van Ranst deed op Facebook nog eens een oproep om de maatregelen te verstrengen. Hij vraagt onder andere om de toegestane sociale bubbel te verkleinen, mondmaskers te verplichten op markten en in winkelstraten, en reizen naar alle oranje en rode zones te verbieden. Even later waarschuwde ook epidemioloog Boudewijn Catry van Sciensano bij de VRT dat actie geboden is. “Dit zijn geen lokale uitbraken meer.”

Meteen op de hoogte blijven van de beslissingen van de Veiligheidsraad? Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.