Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Aantal coronadoden in Zuid-Afrika met 60 procent gestegen: "Versnelde verspreiding van het virus in gans Afrika te zien"

Zuid-Afrika is het zwaarst getroffen land op het Afrikaanse continent. De afgelopen weken heeft men er een stijging van bijna 60 procent geteld van het aantal natuurlijke overlijdens. Specialisten vermoeden daardoor dat het aantal coronadoden veel hoger ligt dan dat de officiële statistieken aangeven. Zuid-Afrika staat wereldwijd in de top vijf van landen met de meeste bevestigde gevallen. Maar ook in andere Afrikaanse landen is het virus in opmars. 

"In de afgelopen weken zijn de cijfers onophoudelijk gestegen. Vanaf de tweede week van juli waren er 59 procent meer sterfgevallen door natuurlijke oorzaken dan men zou verwachten op basis van historische gegevens", dat staat in een rapport te lezen van de Zuid-Afrikaanse raad voor medisch onderzoek SAMRC dat vandaag werd gepubliceerd.

Maar het ministerie van Volksgezondheid kondigde gisteren een dagtotaal van 572 COVID-19-overlijdens aan. Wat een groot contrast is met het aantal "natuurlijke overlijdens". Volgens professor Debbie Bradshaw, de prof die het rapport heeft geschreven, is er een grote kloof tussen de bevestigde coronadoden en de oversterfte.

Zuid-Afrika
AFP or licensors

Stijging in andere landen

Ook in andere Afrikaanse landen zie je de besmettingen tijdens de afgelopen maand toenemen. Volgens cijfers van de Johns Hopkins Universiteit, waar ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich op baseert:

  1. Zuid-Afrika met bijna 400.000 besmettingen  
  2. Egypte met bijna 90.000 besmettingen
  3. Nigeria: 40.000 besmettingen
  4. Ghana: 30.000 besmettingen 
  5. Algerije: 25.000 besmettingen

Oorzaak verspreiding

Volgens Anne Mawathe, Afrika-journalist bij BBC, dragen verschillende element bij aan de stijging van het aantal besmette gevallen, een ervan is dat de testcapaciteit is toegenomen.

Ze keren terug naar de normale situatie zonder degelijke maatregelen om de verspreiding van het virus verder te beperken

Anne Mawathe

"Een aantal landen hebben hun testcapaciteit vergroot en daardoor worden er meer bevestigde gevallen gerapporteerd." Ook de versoepeling van de maatregelen in verschillende landen speelt een bepalende rol in de stijging: "Vooral omdat ze terugkeren naar de normale situatie zonder degelijke maatregelen om de verspreiding van het virus verder te beperken", aldus Mawathe.

Kenia
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

WHO slaat alarm

Het virus leek zich trager in het Afrikaanse continent te verspreiden dan in andere delen van de wereld. "Met meer dan 16.000 doden en zo'n 770.000 gevallen blijft het Afrikaanse continent na Oceanië het op één na minst getroffen gebied. Maar de situatie wordt steeds zorgwekkender, vooral in Zuid-Afrika", zegt Michael Ryan van de WHO. "Ik ben erg bezorgd dat we een versnelling van de verspreiding van de ziekte in Afrika beginnen te zien."

Het Afrikaanse continent blijft na Oceanië het op één na minst getroffen gebied. Maar de situatie wordt steeds zorgwekkender

WHO

Ook Mawathe stelt vast dat de verspreiding de laatste tijd veel sneller gebeurt. "Het heeft bijna 100 dagen geduurd voor er 100.000 gevallen waren geteld in Afrika, maar de stijging van 100.000 naar 200.000 heeft slechts 18 dagen geduurd."

Zuid-Afrika
AFP or licensors

WHO slaat dan ook alarm voor verdere uitbraken in Afrika. Ze zien de situatie in Zuid-Afrika als een voorbode op de rest van het continent. "Ik denk dat dit echt een teken is. Dit is waar het hele continent mee te maken kan krijgen, als er geen dringende maatregelen genomen worden om verdere steun te verlenen."

Dit is niet alleen een wake-up call voor Zuid-Afrika. We moeten wat er nu in Afrika gebeurt heel, heel serieus nemen

WHO

De organisatie vreest vooral dat de ziekte zich zal verspreiden buiten de hoofdsteden, naar de meer afgelegen gebieden en dorpen waar mensen nog minder toegang hebben tot zorg. Daarnaast waarschuwen ze voor het gebrek aan verzorging, test- en andere materialen om een gepast antwoord te bieden op verdere verspreiding. "Dit is niet alleen een wake-up call voor Zuid-Afrika. We moeten wat er nu in Afrika gebeurt heel, heel serieus nemen", aldus de WHO. 

Zuid-Afrika
AFP or licensors

Meest gelezen