Direct naar artikelinhoud
AchtergrondCoronavirus

Statistieken tonen hoe ernstig de situatie in stad Antwerpen is

Statistieken tonen hoe ernstig de situatie in stad Antwerpen is
Beeld DM

De stad Antwerpen nam gisteren nieuwe ingrijpende maatregelen om de opstoot van het coronavirus een halt toe te roepen. Hoe ernstig de situatie in de stad is, tonen de cijfers. Maandag werden er bijvoorbeeld op een dag tijd maar liefst 120 besmettingen geregistreerd - een absoluut recordcijfer dat morgen bovendien nog kan oplopen, aangezien de aantallen nog maar voorlopig zijn. 

Nooit eerder in de epidemie lag dat dagcijfer zo hoog in een Belgische gemeente, blijkt uit onderzoek van de cijfers van Sciensano. Op 9 april 2020, op het hoogtepunt van de corona-epidemie, werden er ‘slechts’ 97 besmettingen in Antwerpen geregistreerd, op 21 april waren dat er 90. De drempel van 100 overschreed Antwerpen afgelopen maandag dus voor het eerst.

Antwerpen overschreed al meer dan een week geleden een van de drie alarmdrempels van wetenschappelijk instituut Sciensano. Daar gaat een oranje knipperlicht aan wanneer er in een gemeente in de laatste zeven dagen tijd meer dan 20 besmettingen per 100.000 inwoners werden geregistreerd. Nadat dat cijfer voor de stad begin juli nog onder controle leek en slechts traag richting 20 evolueerde, is het sindsdien geëxplodeerd tot 75. 

In absolute cijfers gaat het om 395 besmettingen in een week tijd, op een bevolking van 526.000 inwoners. Uit onderzoek zou blijken dat de meeste besmettingen zich bovendien concentreren in de districten Borgerhout en Deurne, maar Sciensano geeft op dit moment cijfers op gemeenteniveau vrij, en niet per district of postcode. 

(Lees verder onder de tabel)

Hoe zwaar Antwerpen er met die cijfers uitschiet in vergelijking met de andere Vlaamse steden en gemeenten, blijkt uit onderstaande grafiek, waarbij elke lijn een van de 581 Belgische gemeenten voorstelt. Antwerpen telde als veruit grootste stad van het land logischerwijze altijd al de meeste besmettingen, maar het blijft opvallend hoe snel de cijfers de laatste dagen de hoogte in zijn geschoten. 

De cijfers van besmettingen op de grafiek zijn hier weergegeven volgens datum van melding bij Sciensano, niet van staalafname bij de huisarts of in het ziekenhuis.

Stilaan hebben de hogere besmettingscijfers ook hun weerslag op de ziekenhuisbezetting. Daar worden sinds enkele dagen weer meer patiënten opgenomen, en neemt ook het totaal aantal patiënten met Covid-19 weer toe. Ook hier stijgt de provincie Antwerpen sinds enkele dagen fors: momenteel liggen in de Antwerpse ziekenhuizen 45 patiënten. Opvallend is dat ook het aantal bezette ziekenhuisbedden in West-Vlaanderen sinds begin juli weer stijgt, een gevolg van het toenemend aantal besmettingen sinds enkele weken daar. Er liggen momenteel weer 51 patiënten in de ziekenhuizen.