In Spanje moet je ook een mondmasker op wanneer je je verplaatst op het strand. Zover is het bij ons nog niet. "Je moet er ook over waken dat de bevolking de maatregelen kan volhouden", oordeelt viroloog Johan Neyts.
Volledig scherm
PREMIUM
In Spanje moet je ook een mondmasker op wanneer je je verplaatst op het strand. Zover is het bij ons nog niet. "Je moet er ook over waken dat de bevolking de maatregelen kan volhouden", oordeelt viroloog Johan Neyts. © REUTERS

Zal de strengere mondmaskerplicht ons redden? En zou het niet beter zijn mondmaskers op straat altijd te verplichten?

Mondmaskers zijn vanaf zaterdag niet enkel in winkels, bioscopen, bibliotheken en musea verplicht, maar ook op markten, braderijen en in de horeca zolang je niet aan je tafel zit. Burgemeesters kunnen het dragen van een mondkapje ook verplichten wanneer het bijvoorbeeld in winkelstraten te druk wordt. Maar helpen ze wel, die mondkapjes? Hoe kan je de bereidwilligheid om een mondmasker te dragen opkrikken? En zijn de nieuwe richtlijnen wel duidelijk genoeg?

53 reacties

  • Geert Vlietinck

    4 jaar geleden
    Gisteren in Roeselare flikken beginnen al vuistslagen uit de de delen wegens het niet dragen van een mondmasker toegegeven dat gastje ging ook over de schreef .
  • Elise Van Damme

    4 jaar geleden
    Mondmaskers zijn één en al broeihaard van virussen en bacteriën. Worden af en aangezet en wekenlang gebruikt. Nee dit gaat het ook niet worden
  • boris paesen

    4 jaar geleden
    Mondmaskers die steeds opnieuw op en af gezet worden zorgen er net voor dat het virus sneller verspreid wordt. Verplicht horeca zaken om aan de ingang een nieuw masker aan de klant te geven dat ze moeten weggooien als ze de zaak verlaten. Anders hebben die geen enkele zin, integendeel.
  • Johan Casteleyn

    4 jaar geleden
    Toch opvallend dat in Spanje, waar blijkbaar iedereen altijd een mondmasker draagt de cijfers sterk stijgen. Hier zijn ze ook weer beginnen stijgen toen mondmaskers verplicht werden in de winkels terwijl in landen zoals Nederland en Denemarken, waar mondmaskers een curiosum zijn de cijfers goed blijven. Iemand een uitleg?
  • Liliane Wuyts

    4 jaar geleden
    Wat de Lijn betreft : als je in Oostende een opmerking durft te maken over mensen die aan het loket alles komen vragen zonder mondmasker, krijg je van de medewerker van de Lijn te horen "Mevrouw ik ben geen politieagent he". Mooi antwoord is dat ! Na 10 uur zitten de cafes stampvol, allemaal bij elkaar en plezier dat ze hebben. Niet te geloven.