Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Epidemioloog Van Damme: ‘Het is 5 na 12. Ik had kordate maatregelen verwacht’

Epidemioloog Pierre Van Damme.Beeld Photo News

‘Het is vijf na twaalf. Ik had kordate maatregelen verwacht.’ Dat heeft epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) gezegd in VTM Nieuws, na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. Ook viroloog Marc Van Ranst sprak bij de VRT van een gemiste kans.

en

Van Damme en Van Ranst hadden voor de Veiligheidsraad gepleit voor een beperking van de zogeheten bubbels van 15 naar 10, maar dat voorstel van de virologen heeft het niet gehaald in de beraadslaging van de politici donderdagochtend.

“Premier Wilmès kiest voor de zachte aanpak, maar we hebben weinig tijd, en we gaan het komende anderhalf jaar nog een marathon moeten lopen”, aldus Van Damme, die sceptisch blijft over de “zachte aanpak” van de regering. 

“Men zegt dat men een eerste veldslag heeft gewonnen, waarmee allicht verwezen wordt naar de aanpak van de eerste golf, maar de oorlog is nog niet gedaan”, zegt Van Damme. “We hebben nog anderhalf jaar een marathon te lopen. Ik vrees dat we in een jojo-beleid gaan terechtkomen van beurtelings versoepelen en dan weer moeten verstrengen. Dat is ook niet goed. We moeten zoeken naar een evenwicht.”

Viroloog Marc Van Ranst noemde de maatregelen bij de VRT een gemiste kans. “We weten dat deze regel door veel mensen gerespecteerd wordt, maar door heel veel mensen niet. Als de bubbel verkleind werd van 15 naar 10 personen, zou dat een veel sterker signaal geweest zijn”, aldus Van Ranst.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog