Direct naar artikelinhoud
Tweede golfCoronavirus

Pierre Van Damme: ‘Een lokale lockdown heeft geen zin meer’

Pierre Van Damme.Beeld BELGA

Volgens epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) rest er geen twijfel meer: de tweede golf van de corona-epidemie is begonnen in ons land. ‘Het gaat écht niet goed met de cijfers. Dit is ernstig’, licht Van Damme toe in de studio van Terzake.

“We zien dat het reproductiecijfer (R-waarde, red.) voor België 1,5 is, voor Antwerpen gaan we richting 2”, zo legt Van Damme uit. Bij een R-waarde van 2 besmet een patiënt gemiddeld twee andere mensen. Bij een R-waarde boven de 1 wint de epidemie dus aan kracht.

Volgens de epidemioloog is het op dit moment “vijf na twaalf”. “Dit is ernstig. Een lokale lockdown heeft geen zin meer, want het virus verspreidt zich weer over heel het Belgische grondgebied.” 

“Dit is de start van de tweede golf. De exponentiële fase (waarbij het aantal gevallen telkens verdubbelt, red.) is gestart. Mensen gaan zeggen dat we dramaqueens zijn, maar ik vrees dat het zo is.”

Daarom is het volgens Van Damme tijd om nu strengere maatregelen te nemen. “Het is beter om aan het begin van een epidemie maatregelen te nemen. Hoe later we nu ingrijpen, des te strenger we zullen moeten worden.”

Van Damme pleit net als de meeste experts voor een vaste sociale bubbel van 10 mensen, die niet wijzigt. Op dit moment mogen we wekelijks 15 verschillende mensen zien. “Een vaste bubbel die niet wijzigt is een duidelijk signaal en valt gemakkelijk te onthouden voor de contacttracing”, aldus Vandamme.

Net als andere experts is Vandamme teleurgesteld in de nieuwe maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad. Ook viroloog Marc Van Ranst is pessimistisch in een interview met deze krant. “Ik ben er niet zo zeker van dat we op het gezond verstand mogen blijven rekenen. Als iedereen zijn gezond verstand had gebruikt, zaten we nu niet in de tweede golf. Op een bepaald moment moet je als overheid een krachtige beslissing nemen.”