De zomerbar Baobab Beach Club ligt er voorlopig verlaten bij.  © Marc Peeters

Herentalse burgemeester sluit mega-zomerbar: “Alleen weer open als alles veilig kan verlopen”

Herentals -

De zomerbar Baobab Beach Club langs de E313 in Herentals moet tijdelijk de deuren sluiten. Dat heeft burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) beslist na overleg met de politie en de uitbaters. “Ik heb me gebaseerd op controlebezoeken, vaststellingen door de politie en meldingen van burgers”, zegt Van Olmen. De uitbaters beloven beterschap en hopen over een paar dagen opnieuw groen licht te krijgen.

Marc Peeters

Het Baobab Beach Terras, een van de grootste in Vlaanderen, ging begin deze maand open. Op een terrein van zo’n 3.000 vierkante meter kregen de initiatiefnemers de toestemming om tot 750 gasten te ontvangen. Dit op voorwaarde dat iedereen netjes in de eigen bubbel aan tafel blijft zitten en ook alle andere voorwaarden worden nageleefd. “De laatste dagen hebben we ondervonden dat vooral jonge bezoekers het steeds moeilijker hadden om zich aan de regels te houden”, geeft Baobab-woordvoerder Danny Vermeijen toe.

“Zo zijn er afgelopen weekend kort voor sluitingstijd inderdaad een paar mensen in het zwembad gesprongen, terwijl dit in de editie van dit jaar alleen een decoratieve functie heeft. We hebben ook een paar bezoekers gehad die op een tafel geklommen zijn om te dansen en dat is uiteraard ook niet bedoeling.”

Baobab Beach Club bij de opening begin juli, met centraal het zwembad. ©  Hans Otten

Daarnaast zorgde de drukte er ook voor dat de afstandsregels niet altijd in acht werden genomen. “Zo waren de inkomzone en ook de sanitaire voorzieningen pijnpunten”, weet burgemeester Van Olmen. “Nu het coronavirus weer opflakkert willen we geen enkel risico nemen. Met deze tijdelijke sluiting geven we de uitbaters de gelegenheid om de exploitatie van hun openluchtterras corona-veilig te maken. Zo willen we de bezoekers en het personeel optimaal beschermen tegen een mogelijke besmetting.”

Concreet betekent dit dat het domein een volledig gescheiden in- en uitgang zal krijgen. “Zo creëren we meer ruimte en dat geldt ook aan de toiletten waar we meer capaciteit voorzien”, belooft Danny Vermeijen. “Om de bezoekers te sensibiliseren gaan we extra personeel inzetten. Die mensen stewards noemen is er misschien een beetje over, maar het is toch de bedoeling dat ze opvolgen dat iedereen op zijn toegewezen plaats blijft zitten, dat er mondmaskers gedragen worden als men naar het toilet gaat en dat soort dingen. We begrijpen goed dat de coronacrisis de voorbije dagen in een volgende fase is terechtgekomen en willen volledig meewerken om alles veilig te laten verlopen.”

Draaiboek

Wanneer er een aantal praktische aanpassingen zijn uitgevoerd en er een draaiboek klaarligt voor de organisatie van de veiligheid kunnen de initiatiefnemers een nieuw plaatsbezoek van de veiligheidsdiensten aanvragen. Baobab Beach hoopt dat die rondgang al over een paar dagen kan plaatsvinden. “Ik laat me niet opjagen”, reageert Van Olmen. “Pas als ze ons kunnen overtuigen dat alles veilig zal verlopen, mag de zomerbar weer open.”

Niet alleen Baobab, maar ook andere Herentalse zomerbars, uitbaters van horecagelegenheden en organisatoren van risicovolle evenementen mogen verstrengde controles verwachten. “Wij hebben al deze uitbaters deze week een sensibiliserende mail bezorgd met een herhaling van de essentiële voorwaarden”, besluit de burgemeester.