Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

België heeft onvoldoende griepvaccins om alle risicogroepen te beschermen

België heeft onvoldoende griepvaccins om alle risicogroepen te beschermen
Beeld Photo News

België heeft 2,9 miljoen griepvaccins kunnen bestellen. Dat zijn er honderdduizend meer dan vorig jaar, maar nog te weinig om iedereen in de hoogste risicogroepen te kunnen vaccineren. ‘Gezonde werknemers vaccineren is zelfs helemaal uitgesloten.’

Nu Covid-19 in het land is, is het cruciaal dat zoveel mogelijk Belgen deze herfst en winter een griepvaccin krijgen. De Hoge Gezondheidsraad verspreidde begin juni al een advies waarin staat dat personen in risicogroepen “meer dan ooit” gevaccineerd moeten worden en dat best ook gezonde mensen tussen 50 en 65 jaar daaraan toegevoegd worden. Dat moet voorkomen dat de ziekenhuizen eind 2020 en begin 2021 overspoeld worden door een griep- én covidpatiënten. Enig probleem: ons land heeft niet voldoende vaccins om het advies van de Hoge Gezondheidsraad te volgen. 

Het Federaal Geneesmiddelenagentschap (FAGG) bevestigt dat er 2,9 miljoen doses besteld zijn. De farmabedrijven die de vaccins produceren (Sanofi, GSK en Mylan) kunnen of willen niet meer leveren. België heeft daardoor slechts honderdduizend vaccins meer dan vorige winter en dat is onvoldoende om de risicogroepen die de Hoge Gezondheidsraad gedefinieerd heeft allemaal te vaccineren. “Daarvoor zou je ruim 4 miljoen vaccins nodig hebben”, zegt Lieven Zwaenepoel van de Apothekersbond (APB). Het gaat onder meer om zwangere vrouwen, chronisch zieken, 65-plussers en personen in een instelling. Maar ook over zorgpersoneel, baby’s jonger dan zes maanden en alle gezinsleden van de voorgaande groepen. “Mensen vaccineren die buiten die prioritaire groep vallen - zoals gezonde werknemers - is uitgesloten”, zegt Zwaenepoel. “Iedereen zal zich solidair moeten tonen.” Het FAGG onderzoekt nog pistes om extra vaccins naar ons land te halen.

Zwaenepoel: “Doorgaans is het een daad van solidariteit om je ook als gezonde dertiger of veertiger te laten vaccineren tegen de griep, maar nu zal het juist solidair zijn om dat níet te doen en andere, meer kwetsbare personen voorrang te geven. Ook werkgevers zullen zich solidair moeten tonen door geen vaccins te geven aan werknemers die niet in de risicogroep vallen.”