Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Antwerps gouverneur doet oproep: ‘Beperk je contacten tot één of enkele vrienden’

Antwerps gouverneur Cathy Berx.Beeld Belga

Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx roept haar inwoners op om - zeker in centrumsteden en andere drukke gebieden - het aantal contacten meer te beperken dan de federale regels opleggen. ‘Ik zeg niet dat de regels moeten veranderen, maar noem het een ‘challenge’: niets houdt je tegen om je contacten zo beperkt mogelijk te houden’, zegt ze.

en

De stad Antwerpen en een aantal randgemeenten zijn zwaar getroffen op het vlak van nieuwe besmettingen met het coronavirus. Berx nam al het initiatief om aan lokaal contactonderzoek te doen in Borgerhout en Antwerpen-Noord en ze wil burgemeesters ondersteunen bij het nemen van eventuele extra maatregelen bovenop de verstrenging van de regels die de Nationale Veiligheidsraad gisteren aankondigde. 

Nu roept ze ook de individuele burger op om een extra inspanning te leveren. “Ik plak er geen cijfer op, maar doe een oproep om je contacten te beperken tot het gezin en één of enkele vrienden”, zegt Berx. “En bij dat contact met vrienden hou je ook het best afstand, niet knuffelen of kussen dus.” 

Berx raadt ook aan voor een vaste in plaats van een wisselende bubbel te kiezen.

Thuisisolatie

Berx drukt de Antwerpenaar ook op het hart om thuis te blijven als hij of zij zich ziek voelt. “En zeker als je positief hebt getest op Covid-19: hou je dan alsjeblieft aan je thuisisolatie”, zegt ze. “Vergelijk het met iemand die aids heeft en dan onveilig seksueel contact heeft, die maakt zich eigenlijk schuldig aan slagen en verwondingen. Bij bewust onder de mensen gaan als Covid-positieve is dat in feite ook zo. Ook aan ouders: laat je kinderen niet op speelpleintjes rondhangen als ze positief zijn.”