Epidemioloog Boudewijn Catry.
Volledig scherm
Epidemioloog Boudewijn Catry. © BELGA

Crisiscentrum waarschuwt: deze dingen doe je misschien onbewust, maar zijn toch gevaarlijk

Het Nationale Crisiscentrum heeft zojuist op een persconferentie nog eens gewezen op de gevaren van het coronavirus. Dit keer waarschuwde epidemioloog Boudewijn Catry voor de gevaarlijke handelingen die we onbewust uitvoeren.

25 reacties

  • Yvan Lissens

    4 jaar geleden
    Ik gebruik regelmatig een volledig gelaatsscherm in plexi om proffesionele redenen. Plexi van het voorhoofd tot onder de kin en van oor tot oor. Volgens mij helpt dit even goed, is het hygiënischer, gemakkelijker te onderhouden en minder milieubelastend dan een stoffen- of wegwerp-mondmasker. Bovendien dampt de bril niet aan.
  • Koetens Arnaud

    4 jaar geleden
    Wat in het artikel wordt afgebeeld (“spatmasker”) helpt inderdaad maar weinig. Een gelaatsscherm daarentegen is wel effectief tegen druppels van de drager, maar minder dan een chirurgisch mondmasker. Zowel chirurgische mondmaskers, zelfgemaakte stoffen maskers als gelaatsschermen bieden wel geen bescherming tegen aerosols. Het gebruik van een gelaatsscherm staat beschreven in het ministerieel besluit van 30/6/20 en MB 10/7/20.
  • Solange l'Hiver

    4 jaar geleden
    Hoe zit het eigenlijk met te nemen maatregelen voor personeel in voedingswinkels? Bij de slager in Burcht: mondmasker ja handschoenen nee, ook niet om verse waren te snijden en te verpakken en daarna code intikken op toestel voor online betalingen. Bij de bakker daarnaast net hetzelfde mondmaskers ja, handschoenen nee. Moet ik dan m'n handen duchtig wassen en ontsmetten en een stevige borrel drinken om m'n binnenkant te ontsmetten? Kan de politie daar ook eens controleren aub?
  • Fernand Beaumonde

    4 jaar geleden
    Doe nu eens gewoon wat ze maanden geleden met succes hebben gedaan in o.a. Taiwan, Japan en Zuid-Korea! Iedereen VERPLICHT de Coronaapp om zo de zieken te traceren, te testen en behandelen. En kom niet janken dat niet iedereen zich een smartphone kan veroorloven want die heb je al voor 50€.
  • raymond van der craen

    4 jaar geleden
    Wij laten al drie maanden middagmalen en eten aan huis bezorgen. In principe komen we dagelijks in de vroege voormiddag buiten voor een wandeling met de hondjes in de natuur. Wij zijn de oudjes die sinds één en twee jaren met pensioen zijn en niet willen besmet worden. Heren ministers wij zijn niet meer nuttig voor de maatschappij maar jullie gaan ons nog vele jaren een pensioen uitkeren met of zonder goesting!
  1. Bart De Wever (N-VA) op verkiezingscongres: “Gedaan met Vivaldi, gedaan met hardwerkende Vlaming uit te persen en uit te lachen”

    Bart De Wever (N-VA) op verkie­zings­con­gres: “Gedaan met Vivaldi, gedaan met hardwerken­de Vlaming uit te persen en uit te lachen”

    Dit jaar is Bart De Wever 20 jaar voorzitter van de N-VA. Een “voorrecht” noemde De Wever dat op het verkiezingscongres van zijn partij vandaag in Gent. N-VA wil het alternatief zijn voor een voortzetting van de huidige federale regering, die op kap van de Vlaming de begroting verder de dieperik laat ingaan. Enkel N-VA kan voor de kentering zorgen, verklaarde voorzitter Bart De Wever vandaag aan het slot van het kiescongres van zijn partij. En als de kiezer N-VA een sterk mandaat geeft, dan is De Wever bereid premier te worden.
  2. Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
    Jobat

    Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromana­gen”

    Welzijn op het werk krijgt vandaag meer aandacht dan ooit. Experts moedigen je aan om kritisch na te denken over je leidinggevende en op te komen voor jezelf en je team. Goed leiderschap is dan ook van cruciaal belang voor de prestaties die je levert en hoe je je voelt op de werkvloer. Maar wat kan je als medewerker doen als jouw leidinggevende je belemmert om goed – en graag – te werken? Welzijnsmanager Elisabeth Van Steendam legt het Jobat.be uit.