©  AP

De spanningen lopen op: waarom Trump China heeft gekozen als publieke vijand nummer één

In de diplomatieke oorlog tussen de VS en China is een nieuwe veldslag geleverd. Donderdagnacht liet China het Amerikaanse consulaat in de Chengdu sluiten. Een reactie op de sluiting van het Chinese consulaat in Houston, 48 uur eerder. “Dat China-bashen is een onderdeel van Trumps verkiezingscampagne”, zegt professor Herman Matthijs.

Paul Demeyer

Donderdagnacht liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat Beijing de vergunning had ingetrokken van het VS-consulaat in Chengdu, in het zuiden van China. Het consulaat moet “onmiddellijk alle handel en activiteiten stoppen.”

Een Chinese soldaat gebaart dat er geen foto mag getrokken worden van het Amerikaanse consulaat in Chengdu. ©  AFP

Dat de Amerikanen er die exacte formulering bij gaven, had een reden. Toen de VS twee dagen eerder het Chinese consulaat in Houston sloot, luidde het officiële bericht dat het consulaat “onmiddellijk alle handel en activiteiten moet stoppen”. Door de Chinese formulering publiek te maken, geeft de VS de boodschap dat de Chinese doen niet anders dan kopiëren of stelen.

Daar draait het om: de VS beweert dat China spionnen in hun land dropt, die intellectuele eigendom komen stelen om dan in hun thuisland te kopiëren. De VS maakt nu jacht op de Chinese biologe Tang Juan. Er zijn foto’s gevonden van Juan in het kostuum van het Chinese Volksleger, en dat had ze niet op haar visum vermeld. Volgens de VS komt de biologe onderzoeksresultaten van het coronavaccin stelen om dan door te spelen naar haar thuisland. Er was een vermoeden dat de biologe zich schuil hield in het China-consulaat in Houston. Daarom is dat dinsdag gesloten.

Kort nadat de Chinezen hoorden dat ze uit hun consulaat in Houston moesten, brak er brand uit. ©  AP

Als represaille sluit China nu het Amerikaanse consulaat in Chengdu. Door corona staat ook het Amerikaanse consulaat in Wuhan al een paar maanden leeg. Drie andere consulaten en de ambassade in Peking zijn wel nog open.

Verkiezingsthema

Volgens Herman Matthijs, Hoogleraar Openbare Financiën aan de UGent en de VUB en Amerika-kenner, wordt China een belangrijk thema in de Amerikaanse presidentsverkiezingen straks. “Voor het eerst sinds lang is buitenlands politiek een topic. Dat was al geleden van de verkiezingen van 1992 na de eerste Golfoorlog, toen Clinton won van George Bush senior.”

Dat Trump er China als publieksvijand uitpikt, krijgt professor Matthijs makkelijk uitgelegd. “Er is natuurlijk heel het coronaverhaal waarover in de VS het gevoel leeft dat de Chinezen verantwoordelijk zijn. Door corona is ook heel de wereldeconomie ontwricht en dreigt een nieuwe orde te komen waarin China de VS van de troon kan stoten. Ook die strijd woedt, dat voel je genoeg aan de moeizame onderhandelingen over nieuwe handelsakkoorden tussen de twee grootmachten. En dan is er nog de Amerikaanse ergernis over de Chinese schending van de mensenrechten in Hongkong en tegen onder andere de Oeigoerse minderheid in de regio Xinjiang.”

16 miljoen Aziaten in VS

Herman Matthijs ziet achter deze China-aanvallen een poging van Trump om bij de verkiezingen op 3 november stemmen te halen bij de meer dan 16 miljoen Aziatische kiezers in de VS. “Heel veel van hen zijn China ontvlucht uit vrees voor of ongenoegen over het regime. Door dat regime nu te demoniseren creëert Trump een gemeenschappelijke vijand in de hoop dat de Aziaten in de VS, van wie traditioneel drie vierde democratisch stemt, van kamp veranderen en republikeins zullen kiezen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer