Column Carl Devos.
Volledig scherm
PREMIUM
Column Carl Devos. © Photo News

ANALYSE. De koning is gevoelig voor de gedachte dat een federale formatie zonder hem kan

N-VA en PS kunnen in discretie aan hun grote coalitie bouwen - onder meer omdat de heropflakkering van corona terecht alle aandacht vraagt. Dat het staatshoofd beide voorzitters met een formele opdracht het veld instuurde, opent optimisme. Het paleis werd de voorbije maanden door verschillende spelers over elke formatiestap geïnformeerd. En het stuurt geen opdrachthouders van dit niveau het pad op zonder kans op slagen. Daarmee liet het paleis ook de drie koningen weten dat er maar één koning is, de enige aan wie gerapporteerd wordt en die opdrachten geeft. Het staatshoofd is gevoelig voor de gedachte dat een federale formatie zonder hem kan. 

8 reacties

  • Lieven Vermandere

    4 jaar geleden
    De koning is gevoelig voor de gedachte dat een federale formatie zonder hem kan...m.a.w. zelfpreservatie.
  • emiel wouters

    4 jaar geleden
    Hoe hebben wij hier één koning? Maar laat de anderen maar 50 dagen proberen een datum te zoeken voor nieuwe verkiezingen, want nu liggen hun agenda's toch al op tafel. En ze zullen die dagen wel nodig hebben om over die éne dag een akkoord te vinden. Dat is toch hetgeen ik besluit uit hun twee videoclips. Meer niet.
  • Roger Deprez

    4 jaar geleden
    Zoals iedereen in België willen ze wat te zeggen hebben en dat is nu juist het probleem hier en dat is ook de reden waarom België nog altijd geen regering heeft en zeker omdat alles gelukkig wordt geweten over deals en compromissen. De achter kamer politiek van CD&V en PS vroeger is dood en nu nog beslissingen in belang van het volk nemen en niet meer voor de partij of hen zelf zou de oplossing zijn.
  • Wim Stals

    4 jaar geleden
    dacht dat de koning ter alle tijden politiek neutraal moest zijn en zich niet mag moeien met het bestuur
  • jean battheu

    4 jaar geleden
    Natuurlijk kunnen we zonder koning. Maar we kunnen niet meer zonder verkiezingen ! En dat gaan ze wel ondervinden. De zo gevreesde afrekening komt er toch. Nu of in 2024 !