Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Genafwijking bij jonge coronapatiënten ontdekt

Genafwijking bij jonge coronapatiënten ontdekt
Beeld Photo News

Het coronavirus treft vooral ouderen, maar soms worden ook jongeren ernstig ziek door het virus. Hoe kan dat? Onderzoekers van het universitair ziekenhuis Radboudumc in de Nederlandse stad Nijmegen hebben nu ontdekt dat een defect gen wellicht de oorzaak kan zijn van de klachten.

In het ziekenhuis van Maastricht (Nederlands Limburg) werden tijdens de coronacrisis twee jonge broers opgenomen met ernstige coronaklachten. Ze moesten allebei aan de beademing, een van hen overleefde het virus niet. “In zo’n geval vraag je je meteen af of er ook genetische factoren meespelen”, zegt de Nijmeegse geneticus Alexander Hoischen.

Het kan toeval zijn dat de twee broers allebei ziek werden, maar toch besloot een team van het Radboudumc de genen te onderzoeken. Vooral de genen die een rol spelen bij het afweersysteem werden in kaart gebracht. Daarbij kwamen de onderzoekers het gen Toll-like receptor 7 (TLR7) op het spoor, en daarin bleek bij beide broers een afwijking te zitten. TLR7 helpt normaal gesproken om ziekteverwekkers te herkennen.

Geen alarm

“Het lijkt erop dat het virus gewoon zijn gang kan gaan omdat het immuunsysteem geen alarm krijgt dat het virus is binnengedrongen. Dat zou weleens de reden van het ernstige ziekteverloop kunnen zijn”, legt Hoischen uit.

Toevallig werden tijdens het onderzoek nóg twee jonge broers met dezelfde klachten opgenomen. Ook zij bleken een afwijking in hetzelfde gen te hebben.

Door deze ontdekking hopen de onderzoekers dat ze kunnen gaan werken aan een gerichtere bestrijding van het coronavirus bij zieke patiënten. Immunoloog Frank van de Veerdonk: “Momenteel wordt uitgezocht of het geven van het stofje interferon bij corona inderdaad kan helpen.”