Op wereldreis in je keuken - Vietnamese banh mi of pho
De Vietnamese keuken met zijn typische lekkernijen moet je gewoonweg geproefd hebben. Het land heeft ook een van de meest subtiele keukens in Azië. In het koloniaal verleden introduceerden de Fransen er het stokbrood waardoor het lekkerste broodje ter wereld is ontstaan. De Zomer Challenge van de dag: de Banh mi of Pho. Voor mij twee graag met extra gepekelde groentjes!
Het coronavirus maakt heel wat reisbestemmingen onbereikbaar deze zomer, gelukkig hoef je niet eens je kot uit om een wereldreis te maken. HLN vroeg de lezers wat de lekkerste bestemmingen ter wereld zijn en 25 dagen lang haalt TV-kok Loïc inspiratie uit die topbestemmingen door culinaire recepten te delen. In Het Laatste Nieuws verklapt hij je bovendien elk weekend hoe sommige iconische gerechten écht horen te smaken.
Met deze HLN Zomer Challenges prikkel je vanaf zaterdag 18 juli niet enkel je zintuigen maar verleg je ook letterlijk je grenzen, in de keuken wel te verstaan. Vandaag trekken we naar Vietnam.
INGREDIËNTEN
1 wit broodje
50 gr beenham
50 gr crèmepaté
mayonaise
1 wortel
1/4 daikon
suiker
witte azijn
lente-ui
chilipeper
komkommer
maggi seasoning of worchestershiresaus + sojasaus
koriander
peper en zout
RECEPT
1. Breng een glas water en azijn aan de kook. Voeg een flinke snuif zout en vier eetlepels suiker toe. Meng tot de suiker en het zout volledig opgelost zijn.
2. Schil, spoel en snijd de wortel in een stukje daikon in fijne slierten. Overgiet met de hete pekel en laat afkoelen. De daikon en wortel zijn perfect gepekeld als ze volledig plooien en buigen zonder te breken. De rest kan perfect bewaard worden in een glazen bokaal voor slaatjes of bij een kaasplank.
3. Snijd het broodje half open. Rooster enkele minuten in de oven of onder de grill tot het krokant en lauwwarm is van temperatuur.
4. Snijd dunne plakjes komkommer, wat lente-ui en een chilipeper flinterdun en pluk een handvol korianderblaadjes.
5. Smeer de ene kant van het krokante broodje met crèmepaté en de andere kant met mayonaise. Breng, voor de authentieke banh mi-smaak, de mayonaise op smaak met enkele druppels maggi seasoning of met enkele druppels sojasaus en worcestershiresaus.
6. Beleg het broodje met een sneetje ham, plakjes komkommer, chilipeper, lente-ui, gepekelde daikon, wortel en koriander.
Klaar voor een nieuwe wereldreis in je keuken? Morgen neemt Loïc je mee naar Indonesië. Ontdek hier alle bestemmingen. Smakelijk!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vandaag is het Margarita Dag: 3 lekkere recepten om te proosten
-
Uitblinken met bladerdeeg? ‘TwinCooks’ Elsie en Leen delen 3 gezonde, snelle en vegan recepten met een crunch
Pal op hun vijftigste verjaardag begonnen Elsie en Leen Ribbens hun eigen YouTube-kanaal TwinCooks, waarin ze een vegan versie van hun lievelingsgerechten maken. Exclusief delen ze met ons drie heerlijke creaties waarin bladerdeeg centraal staat, die bewijzen hoe snel, doodnormaal en watertandend lekker vegan kan zijn. -
Kiezen voor veggie of vegan op restaurant? Onderzoek wijst uit: dit simpel trucje haalt klanten over de streep
Duurzaamheid is al lang geen modewoord meer, en dat zie je in de culinaire wereld: in steeds meer (sterren)restaurants vind je veganistische of vegetarische opties op de menukaart. Maar zijn we ook snel geneigd om vlees en vis links te laten liggen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één simpel trucje helpt om mensen over de streep te trekken: alles draait om de boodschap. -
-
Wel de smaak, niet de tranen: ‘Sunions’ zijn de allereerste uien op aarde waarvan je niet moet huilen
-
Independer
Alarmsysteem in je woning? Vraag dan korting aan je verzekeraar
Weinig mensen die het weten, maar een alarmsysteem installeren verhoogt niet alleen je veiligheid. Je krijgt er ook korting mee op je brandverzekering. Independer.be legt uit hoe de vork in de steel zit voor zowel eigenaars als huurders. -
Livios
“Let in het bijzonder op voor melganzenvoet”: dit zijn je tuinklussen voor de maand mei
Mei is dé lentemaand bij uitstek. Alles ziet er fris en groen uit en je tuin wordt gekleurd door nieuwe bloemetjes. In de moestuin groeien je groentjes stevig door en je hoeft geen schrik meer te hebben voor vorst. Dat betekent dus dat er flink wat klusjes af te checken zijn. Bouwsite Livios weet hoe de kalender voor mei er precies uitziet. -
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
-
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
Van gevlochten brood tot macaroni met een twist: 3 gerechten met (véél) kaas in de hoofdrol
Niks heerlijker dan kaas. Dat vindt ook onze foodstyliste Sonja Peeters. Ze creëert drie originele gerechten met het godeningrediënt in de hoofdrol, van macaroni met een twist tot gevlochten brood. Om instant blij van te worden. -
Beter dan een bord of een bowl? ‘Blates’ veroveren onze keukentafels
Trends komen en gaan, maar ‘blates’ zouden weleens blijvers kunnen zijn. De iets diepere borden presenteren gerechten mooier en maken het stukken moeilijker om te smossen. Gloednieuw is het hybride item niet, maar het lijkt wel goed op weg om een vaste waarde in onze keukens te worden. -
Jobat
Werken op een feestdag: hoeveel extra loon mag je verwachten?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer