‘Europese economie kan die van VS inhalen door betere virusaanpak’

Amerikaanse bankiers denken dat de Europese economie het volgend jaar beter kan doen dan de Amerikaanse omdat de vroegere lockdowns het virus sneller onder controle hebben gekregen. Dat schrijft het financiële persagentschap Bloomberg.

‘Het is duidelijk dat Europa een scherpere daling heeft gekend de afgelopen maanden, maar het zal ook sneller heropleven’, zegt een analist van de zakenbank Goldman Sachs aan Bloomberg.

Door de strengere lockdowns zal de Europese economie volgens de zakenbank JP Morgan dit jaar dalen met 6,4 procent, wat iets slechter is dan de 5,1 procent voor de VS, maar ze gelooft dat Europa in 2021 opnieuw optrekt met 6,2 procent. Voor de VS verwacht de bank maar een heropleving van 2,8 procent.

Dramatische werkloosheid

‘Het is een titanenwerk voor de Europese economie, die het sterkst geraakt is, om er opnieuw zo snel bovenop te geraken’, zegt JP Morgan-hoofdeconoom Bruce Kasman. ‘Maar Europa heeft de link tussen verkeer (mensen die elkaar ontmoeten, red.) en het virus kunnen breken met betere contact tracing, maskerplicht en socialdistancingmaatregelen. De Europese bevolking komt weer buiten en de cijfers verhogen minder dramatisch als in de VS.’

Terwijl in de VS het aantal besmettingen week na week dramatisch blijft stijgen en de werkloosheid blijft toenemen met 1 miljoen mensen per week, ging de Europese economie er deze maand beter dan verwacht op vooruit. Er was zelfs voor de eerste keer in vijf maanden groei op te tekenen. In de VS kwamen de cijfers onder de lat uit.

Stimulus

Nochtans is het stimuluspakket van 2.000 miljard dollar dat de VS onlangs lanceerde een van de meest agressieve stimuluspakketten in de geschiedenis. Maar de uitvoering loopt mank. Vele werklozen wachten nog steeds op hun geld en arbeidsdiensten worden overstelpt met vragen.

In Europa zijn de systemen voor technische werkloosheid en de voorwaarden om leningen aan te gaan iets gunstiger dan in de VS, waardoor minder mensen hun job hebben verloren. En de Europese beleidsmakers sloten onlangs een historische deal die 750 miljard euro in de economie pompt. De euro is sindsdien al 6 procent gestegen tegenover de dollar.

Het zou de eerste keer zijn sinds 2008 dat de Europese economie beter presteert dan die van de VS. Toen de financiële crisis toesloeg in 2008 groeide de Europese economie, terwijl de Amerikaanse kromp, maar een jaar later ging die van Europa dubbel zo sterk achteruit als die van de VS. Voor 2008 was het sinds 1992 geleden dat Europa de VS nog had ingehaald.

Meer