© atv

Marc Van Ranst roept op om weg te blijven uit Antwerpen: “In het buitenland zou dit een rode zone zijn”

Op Twitter roept viroloog Marc Van Ranst aan dagjestoeristen op om vooral weg te blijven uit Antwerpen. “Plan graag uw bezoek aan Antwerpen wanneer deze uitbraak weer onder controle is”, zegt hij.

“Antwerpen is een bruisende en fantastische stad, en een bezoek meer dan waard. Maar niet nu. Antwerpen strijdt momenteel tegen een grote Covid-19-uitbraak”, zo tweette Marc Van Ranst zaterdagmiddag, inclusief een foto van Brabo op de Grote Markt.

(Lees verder onder de tweet)

“Ik doelde uiteraard op de dagjestoeristen, niet op mensen die in Antwerpen moeten zijn voor essentiële zaken”, legt hij uit aan onze redactie. “Moest Antwerpen in het buitenland liggen, zou het een rode zone zijn. In ons land is Antwerpen nu de hotspot en moeten we het daar onder controle krijgen.”

“Ik snap maar al te goed dat bijvoorbeeld de horeca het moeilijk heeft en ik sympathiseer er heel hard mee”, zegt Van Ranst nog. “Maar de horeca heeft er ook niets aan als het hele land weer in lockdown zou moeten. Uitbaters hebben bergen verzet om hun zaak Covid-vrij te maken, maar dat is in het geval dat de curve stabiel is of naar beneden gaat. Nu gaat die heel erg naar omhoog.”

“Iemand moet het durven zeggen: als Antwerpen in het buitenland zou liggen, zou dat een rode zone zijn en zouden we er niet naartoe mogen.” Dat zegt Marc Van Ranst in VTM Nieuws. “Wanneer Antwerpen in Duitsland zou liggen, was daar nu een lokale lockdown geweest.” Hij zet daarmee zijn tweet van eerder vandaag kracht bij, waarin hij oproept om tijdelijk niet naar de stad af te zakken.

Over het vervroegen van de Veiligheidsraad naar maandag zegt hij dat “ze niet anders konden”. Hij verwacht een duidelijke beperking van het aantal sociale contacten.

LEES OOK: Provinciale crisiscel in Antwerpen grijpt in: sociale bubbel beperkt tot 10 vaste contacten per gezin

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Coronavirus