Direct naar artikelinhoud
ReportageLuchthaven

Toeristen keren terug naar oranje zone Vlaanderen: ‘Ik was beter op mijn berg in Portugal blijven zitten’

Tinneke Van Den Begin (38) komt net terug van een reis naar Portugal met dochter Linka (13)Beeld Wouter Van Vooren

Vlaanderen staat op de kaart. In het oranje. Als corona-risicogebied. De Morgen stuurde een reporter naar de luchthaven om terugkeerders te informeren dat ze een coronahaard betreden. ‘Ik was beter op mijn berg in Portugal blijven zitten.’

“Gelieve te allen tijde anderhalve meter afstand te houden. We herinneren u eraan dat mondmaskers verplicht zijn. Zo beschermen we elkaar.” Het audiobestand dat om de paar minuten in drie talen door de aankomsthal van Zaventem schalt om reizigers eraan te herinneren dat het Covid-19-virus nog steeds de ronde doet, verdwijnt initieel in het ijle. Geen ongeduldige ontvangscomités, geen taxichauffeurs met naambordjes, op wat onderhouds- en bewakingspersoneel na haast geen mens te bespeuren. 

Mondjesmaat landen vluchten vanuit verschillende uithoeken van Europa. Zo komt Erik Vercauteren (55) net van zijn vlucht uit Faro, Portugal gestapt. Het cabinepersoneel had hem bij het opstijgen gevraagd om zijn plastic masker toch te vervangen door een stoffen exemplaar. “In de heenvlucht en toen ik de luchthaven van Faro binnenging was het plexi-masker geen probleem. Op het vliegtuig plots wel.” Wat vakantie en wat klusjes bij vrienden lokten Vercauteren naar Portugal. “Veiliger dan in de bergen kun je niet zitten. Ik heb daar haast geen mens gezien. Alleen die vlucht, ja. Maar iedereen is voorzichtig.”

Hij had gerust nog wat op zijn berg in Portugal willen blijven zitten, alleen zou zijn werkgever daar niet mee kunnen lachen. “Ik ben nu op weg naar dé coronahoofstad van Europa naar het schijnt. Er is niets aan te doen.”

Erik Vercauteren (55): 'Veiliger dan in de Portugese bergen kun je niet zitten. Ik heb daar haast geen mens gezien.'Beeld Wouter Van Vooren

Om de Antwerpenaren hun plezier te gunnen: ook de ‘parking’ blijft niet achter. Sinds eind vorige week kleurt Vlaanderen, net als verschillende regio’s in Zweden, een paar in het Verenigd Koninkrijk en enkele in Spanje, oranje op de kaart van het European Center for Disease Control and Prevention (ECDC). Het aantal cases per inwoners in de tweede en derde week van juli (6 tot 19 juli) maken van Vlaanderen een oranje eiland tussen voor de rest gele buurlanden. Oranje wil zeggen: meer dan 20 nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners.

Teleurstelling

Tinneke Van Den Begin (38) volgde het coronanieuws vanuit Portugal op de voet. Zij werkt als verpleegster bij het UZ Brussel en stond mee aan het front tijdens de eerste golf. “We hebben een fijne vakantie achter de rug. Het was heel rustig in Portugal. Bovendien waren de regels daar al veel strenger dan hier.” Vorige week besloot de Belgische Nationale Veiligheidsraad om mondmaskers op drukke plaatsen te verplichten en ook wanneer je een restaurant of café bezoekt hoor je een mondmasker te dragen, tenzij je op je plaats zit. “Dat was in Portugal al lang het geval. Overal stond ontsmettingsalcohol, iedereen hield mooi afstand.”

In de manier waarop ze het zegt, klinkt teleurstelling. Teleurstelling in hoe wij Belgen, in hoe onze politici omgaan met corona. “Ik heb het geluk gehad om met mijn gezin even tot rust te komen, maar heel wat van mijn collega’s hebben die luxe niet gehad. En nu komt de volgende golf er al aan.” Ze hebben heel even getwijfeld om op reis te vertrekken, maar één ding was wel duidelijk: “Indien we niet naar Portugal vertrokken waren, zouden we zeker niet naar de Belgische kust gegaan zijn. Dan ga je corona gewoon zoeken.”

Het gezin wordt opgehaald met twee wagens. “Op die manier beperken we het risico op besmetting. De chauffeurs die hierheen reden, kruipen samen in een wagen met de bagage. Wij rijden zelf naar huis met de andere wagen”, zegt echtgenoot Kris (37). “We willen corona geen kans geven. Wij gaan nu ook met het gezin voor twee weken in quarantaine.”

Piepen

Ook Jérémy Ngamilu (29) en Anissa Amalah (30) uit Elsene waren onder de indruk over hoe plichtbewust mensen in Toscane de coronaregels naleven. “Elke Italiaan draagt een mondmasker. En op plekken waar veel toeristen samenkomen, krijg je een toestel rond de nek dat meteen begint te piepen wanneer je dichter komt dan anderhalve meter. Een feestje zoals enkele weken aan Flagey zou daar niet mogelijk zijn, denk ik”, zegt Ngamilu.

Anissa Amalah (30) en Jérémy Ngamilu (29) komen net uit Toscane, Italië: 'En op plekken waar veel toeristen samenkomen, krijg je een toestel rond de nek dat meteen begint te piepen wanneer je dichter komt dan anderhalve meter.'Beeld Wouter Van Vooren

“Ik was liever thuis in Dubai gebleven”, zegt Bouchra B. (46), die niet met haar volledige naam en een foto in de krant wil komen. “Maar ik kan niet anders, het gaat niet goed met mijn moeder in Schaarbeek.” Ze is er zich maar al te goed van bewust dat Vlaanderen en Brussel de controle over corona dreigen te verliezen. “In Dubai is alles veel strenger”. Bouchra draagt een mondmasker én plexischerm om niks aan het toeval over te laten. “Betrapt de politie je op het niet dragen van een masker, dan betaal je 250 euro. Recidivisme of andere overtredingen kunnen je boetes van wel 10.000 euro opleveren. Daar denken zelfs rijke inwoners van Dubai eens over na.”

De Japanner Kyohei Mori (33) vindt dat we ook niet té streng mogen zijn. “Ik kom net van een citytrip naar Bilbao met mijn gezin. De Spanjaarden weten pas écht niet wat anderhalve meter betekent.” Hij vindt het een wat late, maar goeie beslissing dat het mondmasker op steeds meer plekken verplicht wordt in België. “Ik neem het jullie niet kwalijk hoor. In Japan zijn we het gewoon om tijdens de wintermaanden altijd en overal een mondmasker te dragen. Ik vrees dat jullie ook voldoende tijd zullen krijgen om het gewoon te worden. Hoe vervelend het ook is.”

Kyohei Mori (33) met zijn gezin: 'In Japan zijn we het gewoon om tijdens de wintermaanden altijd en overal een mondmasker te dragen.'Beeld Wouter Van Vooren