Direct naar artikelinhoud
AchtergrondToerisme

Toeristen in paniek en Spanje verontwaardigd na plotselinge Britse quarantainemaatregel

Een Britse toerist in de luchthaven van Tenerife.Beeld EPA

De regering van Boris Johnson heeft zaterdagavond voor paniek onder Britse vakantiegangers in Spanje gezorgd door plotseling te bepalen dat zij bij terugkomst twee weken in quarantaine moeten. Ook de Spaanse regering is ‘not amused’.

Een van de gestrande ‘slachtoffers’ is minister van Transport Grant Shapps, die net in Spanje was aangekomen om vakantie te vieren. De omstreden maatregel werd nota bene door zijn eigen departement bekendgemaakt. Ook staatssecretaris voor Londense Zaken Paul Scully zit in Spanje.

Nadat Spanje eind juni ‘veilig’ was bevonden door de regering-Johnson, zijn tienduizenden Britten naar hun favoriete vakantiebestemming gegaan. De populariteit was des te groter omdat Portugal wel op de quarantainelijst was blijven staan. Voor Spanje is het Britse toerisme een onmisbare bron van inkomsten, al was men niet overal blij met de Britse invasie. In ieder geval niet in Magaluf, waar jonge Britse toeristen zich afgelopen weken misdroegen.

Ondanks de streng nageleefde verplichting om mond en neus te bedekken is met name op het Spaanse vasteland het aantal coronabesmettingen toegenomen tot zo’n duizend per dag. Als de dood voor een tweede coronagolf nam het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken de abrupte, onaangekondigde quarantainemaatregel. Veel Britten reisden daarop in vliegende vaart terug om nog net voor het ingaan van de maatregel – amper zes uur na de bekendmaking – thuis te zijn. Vakantiegangers zien ertegenop om na terugkeer twee weken thuis te moeten zitten, al heeft ervaring uitgewezen dat de quarantainemaatregel amper wordt gehandhaafd.

Beslissende actie

In een interview met Sky Television weigerde de verantwoordelijke minister Dominic Raab de gestrande toeristen zijn verontschuldigingen aan te bieden. “We moeten waar nodig snel en op beslissende wijze actie ondernemen”, liet de bewindsman weten. Zijn onfortuinlijke collega Shapps was vanuit Spanje via een videolink betrokken geweest bij de beslissing en beloofde zich keurig aan de quarantaine te zullen houden.

Raab reageerde wat beledigd toen hem gevraagd werd waarom zo’n quarantainemaatregel niet aan het begin van de pandemie was ingevoerd. Zijn Spaanse collega Arancha González Laya benadrukte zondag dat haar land zowel voor haar landgenoten als toeristen veilig is. Ze hoopt dat Londen bereid is om een uitzondering te maken voor de Canarische Eilanden en de eilanden in de Middellandse Zee zoals Mallorca, dat tijdens de zomer een ‘Little Britain’ is.

Niet alleen de Britten die in Spanje zitten zijn overvallen door het advies, maar ook degenen die net een vakantie naar Spanje hebben geboekt. Voor vliegmaatschappijen en de toerismesector is het een nieuwe slag, die ook buiten Spanje wordt gevoeld. Ook toeristen in andere Europese landen beseffen nu hoe kwetsbaar ze zijn in deze onzekere tijden, en hoe snel dingen kunnen veranderen.

De Labour-oppositie sprak over ‘wanbeleid’. Volgens de Labour-woordvoerder voor Volksgezondheid Jon Ashworth zijn drastische maatregelen begrijpelijk, maar is het niet netjes om ze van het ene moment op het andere af te kondigen. De Britse maatregel staat niet op zichzelf. Eerder stelde de Franse regering een reisverbod naar Catalonië in, terwijl ook Noorwegen reizigers vanuit Spanje in quarantaine doet. De afgelopen vijf dagen waren er 426 coronadoden in het VK, tegenover 12 in Spanje.